fbpx

Трикове за поддържане на психическо благополучие

09 / 11 / 2021
Написана от

Проучванията показват, че един на всеки трима страда от някаква форма на психично заболяване. Някои експерти са още по-строги в оценките си, заявявайки, че психиката притеснява половината от нас. Стресът, натискът за изпълнение на задачи и липсата на време оказват влияние върху възрастните и децата от всички възрасти. Днес няма съмнение, че тези, които искат да поддържат психическо и физическо здраве, трябва да въведат психохигиената в ежедневието си възможно най-скоро.

Универсално ръководство за психическо благополучие

Има няколко прости правила, които ще ви накарат да се почувствате по-добре и стресът няма да се появява лесно.

Достатъчен сън 

Много информация се споделя в интернет пространството за позлите от съня. Всички сме наясно, че това е една от най-важните дейности, но все още не си доставяме нужното количество сън. Възрастен обикновено трябва да спи 7-8 часа на ден, а децата повече (в зависимост от възрастта до 15 часа на ден). За да бъде сънят добър и достатъчно регенериращ, не е достатъчно просто да си легнете и да затворите очи.

Как да постигнем качествен сън?

Ето няколко лесни стъпки:

 • лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден (не спете през уикендите);
 • не пийте кафе или алкохол вечер, не яжте два часа преди лягане;
 • ако е възможно, не пушете преди лягане;
 • Оставете мобилния си телефон няколко часа преди лягане и изнесете телевизора от спалнята;
 • не работете поне час преди лягане, не отваряйте в разговора теми за стрес и се съсредоточете върху релаксиращи дейности;
 • направете спалнята място, където можете да се отпуснете добре - вземете качествени затъмняващи завеси или щори, проветрете добре преди лягане и оставете прозореца отворен за през нощта, когато е топло;
 • занимавайте се с физическа активност всеки ден, но не преди лягане;
 • ако не можете да спите, пуснете тиха релаксираща музика, започнете книга или мечтайте за нещо приятно със затворени очи.

Диета за тялото

Без качествено гориво нито колата, нито тялото ви ще функционират добре. Избягвайте всякакви крайности и диети и внимавайте какво ядете. Може да звучи като клише, но ако не снабдявате тялото редовно с необходимите хранителни вещества, то ще започне да страда и няма да имате енергия за нищо.

Важно е да използвате основни храни, да се съсредоточите върху достатъчното снабдяване с макронутриенти (захари, мазнини и протеини) и да наблюдавате редовния допинг под формата на витамини.

Храна за душата

Душата също има нужда от добра диета. Намерете занимание, което ще ви погълне напълно и ще изпитате приятно усещане. За някои това може да е спорт, за други градинарство или плетене на една кука. Важно е точно това занимание да забравите за всичко около вас и да ви хареса.

Движение

Може да нямате амбицията да станете топ атлет или да бягате, но в свой интерес трябва да поддържате форма. Мотото „в здраво тяло здрав дух” е бил известен още на нашите баби и все още е в сила. Изберете спорт, който ще ви хареса и ще можете да го тренирате редовно и дълго време. Не е задължително това да са групови уроци във фитнеса, ежедневната бърза разходка или физическата работа в градината също ще изпълнят предназначението си.

Планиране

Колко пъти не ви е оставало време за ежедневни задължения? Докато не отделите време за почивка в календара си, вероятно никога няма да успеете. Управлението на времето е умение, което ще ви бъде полезно. Както и по време на работа, също е важно да не отлагате нищо у дома и да запазите точното време за развлечения и релакс.

Социален контакт

Няма значение дали сте екстроверт или интроверт, човек се нуждае от социално взаимодействие, за да съществува. Вероятно отдавна сте се убедили, че когато видите приятели, с които можете да споделите всичко, веднага се чувствате по-добре. Затова редовните „излизания“ трябва да са задължение на почти всеки един от нас.

Първа помощ при стрес

Чрез редовно извършване на дейности, свързани с психохигиената, ще постигнете по-голямо психическо и физическо благополучие. Но това не означава, че не можете да бъдете изненадани от внезапни стресови ситуации.

Потните ръце, разтуптяното сърце и свитият стомах не добавят самочувствие, когато отивате на нова работа, решвате житейска криза или когато децата тръгват на училище. В този момент е добре да знаете няколко успокояващи техники за релаксация, които можете да приложите веднага, без да се замисляте.

 • Дихателни упражнения: Намерете място, където никой няма да ви безпокои, седнете, затворете очи и започнете да дишате съзнателно. При вдишване броете до пет, удължете максимално издишването, за да стигнете при броенето до числото 10. Повторете това упражнение 10 пъти подред и ще видите как се отпускате относително бързо.
 • Мускулни упражнения: Стегнете максимално мускулите на тялото си, пребройте бавно до пет и след това отпуснете цялото си тяло. Повторете 10 пъти подред.
 • Работете с визуализация: Колкото по-конкретни сте във въображението си, толкова по-вероятно е да се отпуснете.

За други визуализацията работи обратното. Те ще си представят стресовата ситуация и евентуалното й развитие. Какво най-лошото може да се случи? Ще бъде ли дори най-черният сценарий толкова стресиращ, колкото ми се струва сега? Как ще върви стъпка по стъпка цялата ситуация, от която толкова се страхувам? Може би ще разберете, че наистина няма за какво да се притеснявате.

Психохигиена при деца

Стресът не подминава децата и има същите разрушителни ефекти върху тях, както и върху възрастните. Колкото по-рано децата овладеят техниките на психохигиената, толкова по-лесно ще им бъде да се ориентират в по-трудни ситуации и да бъдат по-устойчиви на външни влияния.

Какво можете да направите за децата си като родители?

Прилагайте към тях основните правила на психохигиената.

Не ги затрупвайте с излишък от планирани развлекателни дейности. 

Дайте им времето си. Говорете с тях, разберете какво имат предвид и искрено се интересувайте от това как живеят и какво преживяват.

Не им позволявайте да стоят дълго с мобилни телефони и пред телевизията. Да, времената са различни, отколкото в нашето детство, но това не означава, че децата трябва да прекарват по-голямата част от деня си, гледайки мигащи екрани.

В трудни ситуации винаги ги слушайте и се опитвайте да намерите начин да намалите нивата на стрес.

Научете ги поне на една от техниките за релаксация за оказване на първа помощ при стрес. Можете например да я тренирате всеки ден преди лягане.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.