fbpx

Как се проявява депресията при деца

15 / 11 / 2021
Написана от

Депресията е състояние, което засяга не само на възрастните, но и на децата и юношите. Според статистиката 2% от децата до 11-12 години страдат от депресия и 5% - 6% след 13-годишна възраст. След 13-годишна възраст разпространението е по-голямо сред момичетата.

Депресията се определя като заболяване, когато негативните емоции продължават и пречат на способността на детето или юношата да функционира.

Най-често децата (5-6 години) се диагностицират с това състояние в случаите, когато те са тъжни, ядосани или огорчени всеки ден, през целия ден, в продължение на поне две седмици, споделя medconsult.bg.

Какви са причините за депресията при децата?

Причините при децата могат да бъдат екологични, психологически или биологично-генетични фактори.

Известно е, че депресията има генетична връзка, но обикновено при децата това се дължи на семейни проблеми (напр.: живот в дом, в който единият родител страда от тревожни и мрачни настроени), родителски проблеми, проблеми със самочувствието, справяне със семеен или училищен тормоз и др.

Децата, които са подложени на стрес, изпитват загуба, страдат от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или имат тревожни разстройства - също са изложени на по-висок риск от депресия.

Как се проявява детската депресия?

Поведението на младите може да се различава от поведението на възрастните с негативни емоции. Както споменахме, първият знак е тъгата, която продължава през целия ден, всеки ден, в продължение на две седмици. В допълнение, депресията може да се прояви по следния начин:

 • невъзможност да се наслаждавате на любимите си дейности;
 • безнадеждност;
 • постоянна скука;
 • ниска енергия; социална изолация;
 • ниско самочувствие;
 • вина;
 • изключителна податливост на отхвърляне или провал;
 • повишена нервност;
 • гняв или враждебност;
 • затруднения във взаимоотношения;
 • чести оплаквания от физически заболявания (като главоболие и болки в корема);
 • намалено обучение или затруднено концентриране;
 • значителна промяна в режима на хранене и/или сън;
 • разговори за бягство от дома или реални опити за бягство от дома;
 • мисли или изрази за самоубийство, самонараняване.

Малките деца могат също да изразят състоянието чрез проблемно поведение у дома или в училище. Депресираните тийнейджъри могат да консумират алкохол или други наркотици, в опит да се почувстват по-добре.

Кога е препоръчително да се потърси професионален съвет?

Когато един или повече от тези признаци не изчезнат след две седмици - потърсете съвет от специалист - психолог. В по-голямата част от случаите, ако попитаме децата директно за тъгата, те ще отговорят, че са нещастни или тъжни.

Как да лекуваме детската депресия?

Това е истинско заболяване, което изисква професионална помощ. Най-често комплексното лечение включва комбинация от няколко фактора: промяна на околната среда, психологическо лечение и медикаментозно лечение. Обикновено първоначалната диагноза може да бъде с психолог. Но този, който обикновено поставя официалната диагноза, е психиатър.

В случаите, когато причината за негативните емоции е фактор на околната среда (у дома или в училище) - средата трябва да се промени. Днес има по-голяма осведоменост за тормоза, както тормоз от по-големи братя и сестри, така и тормоз в училище, така че е много важно да се обърне внимание на фактора на околната среда.

Съществуват различни ефективни психологически терапии за лечение, включително "редовна" психотерапия, динамична психотерапия, когнитивно-поведенческа терапия и междуличностна психотерапия.

Какво може да се случи в случай на погрешна диагноза?

Много пъти децата с депресия са погрешно диагностицирани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и получават лекарства, които помагат за концентрацията, но всъщност това увеличават депресията. Ето защо е важно да се консултирате с професионалист, който знае как да зададе правилните въпроси, и да осигури подходящо лечение, споделя medconsult.bg.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.