fbpx

Какво да правите, ако половинката ви хърка

23 / 11 / 2021
Написана от

В повечето случаи хъркането не е здравословен проблем. Въпреки това много двойки откриват, че шумното явление може да навреди по време на нормален сън и в резултат на това и в брачните отношения. Какво правите, когато това се случи и кога хъркането се превръща в медицински проблем? 

Спането заедно е важно за много двойки. Времето, когато оставяте настрана дневните грижи и прекарвате нощта заедно, допринася за споделената връзка, за спокойствието, а също и за споделените моменти на интимност и тишина. Но тази идилия може лесно да се пропука, когато същата дългоочаквана тишина се нарушава от звуците на хъркане, чути от един от двойката, а понякога дори и от двамата.

Това явление може да ви звучи малко забавно, но всъщност е често срещано и смущаващо, което дори може да навреди на естеството на връзката. Според статистиката се оказва, че между 20% и 30% от хората хъркат в една или друга степен. Мъжете страдат от това явление повече от жените, а сред десет процента от двойките и двамата партньори хъркат.

Причини за хъркането

Има различни причини, които могат да причинят това състояние:

  • Структурен проблем - около 40% -50% от хората ще страдат от проблема с хъркането поради вроден структурен дефект, обикновено в областта на преглъщането. Тъй като това е зона, съставена от мека мускулна обвивка, образуването на вибрации в областта причинява звуци. Също така определена вродена структура на челюстите и големите сливици са условия, които могат да причинят явлението.
  • Затлъстяване – когато мазнините се натрупват около дихателните пътища, това може да доведе до стесняване, което може да доведе до хъркане.
  • Прекомерно разхлабване на дихателните пътища - естествено, по време на сън мускулите на тялото се отпускат, включително мускулите в областта на дихателните пътища, което може да повлияе на налягането на въздуха при преминаването през дихателните пътища. Липсата на сън, приемането на хапчета за сън или обилно хранене преди лягане, и дори пиенето на алкохол, също са фактори, които могат да причинят този тип разхлабване. В такава ситуация езикът пада назад и може да предизвика стесняване, което може да доведе до хъркане.
  • Наличие на тумор – тази причина е рядка, но всъщност един от първите признаци, които могат да показват тумор в дихателните пътища, е внезапно хъркане, което не се е появявало преди. Следователно такова състояние изисква преглед от специалист.

Какви са решенията срещу хъркането

За щастие, има различни решения, които могат да облекчат проблема, някои от които са пряко свързани с вида на проблема, от който страда пациентът.

Осигуряване на качествен и непрекъснат нощен сън – В ситуации, когато хъркането се появява поради липса на сън, е важно да се уверите, че пациентът има добър и задоволителен нощен сън. Това е така, защото този дефицит може да доведе не само до издаване на неприятни звуци по време на сън, но и до сънна апнея (когато дишането спира периодично през нощта). Това е опасно състояние, което освен всичко друго може да причини високо кръвно налягане и да увеличи вероятността от мозъчни събития и различни заболявания.

Намаляване на употребата на успокоителни хапчета в хапчетата за сън – някои от лекарствата, предназначени за сън, могат да причинят разхлабване на мускулите и в резултат на това – хъркане. В този случай е важно да се консултирате с лекуващия лекар, за да намерите терапевтично решение, като например промяна на вида на лекарството или прием на прекъсвания.

Избягване на сън по гръб - около 10% -12% страдат от хъркане само по време на сън по гръб. Ако това наистина е проблемът, могат да се използват различни аксесоари, като специални възглавници или топки, които обикновено се закрепват на гърба, което пречи на пациента да спи в тази поза.

Отслабване – когато хъркането се дължи на наднормено тегло, препоръката обикновено е да отслабнете. В някои случаи това решение ще помогне за решаването на проблема, особено ако успоредно със затлъстяването пациентът страда и от структурен проблем.

Използване на апарат за уста – в случай, че проблемът се дължи на проблем със структурата на челюстите, можете да използвате специално устройство за уста, което е прикрепено към горните и долните зъби. Устройството придвижва долната челюст напред, което разширява преминаването на въздух зад езика/ Трябва да се отбележи, че това е леко неудобно решение, което може да причини наранявания.

Радиовълнова/лазерна терапия – Наскоро на пазара се появиха реклами за различни допълващи методи, като радиовълнова терапия или лазерна терапия. Тези методи обаче не са тествани в контролирана научна работа и не е доказано, че са ефективни за предотвратяване на хъркането и поради това не се препоръчват.

Хирургическият вариант – когато нито един от споменатите варианти на лечение не е успешен, ще се обмисли хирургичен вариант/ Първо, пациентът се подлага на преглед под анестезия, по време на който заспива. Този времеви прозорец позволява на специалиста да надникне вътре в зоната и да наблюдава какво се случва с помощта на оптично влакно. По този начин може да се адаптира най-доброто хирургично решение за пациента към неговото състояние.

Някои операции са много леки и не изискват възстановяване, но други са по-сложни и изискват няколко дни хоспитализация.

В заключение, за много от нас спането с половинката е важна част от брачния живот. Когато ходът на съня е нарушен в резултат на хъркащи звуци, естествено това може да наруши самата връзка. Някои пациенти съобщава, че спят в отделни стаи, а някои се срамуват да потърсят лечение.

Сега има редица терапевтични алтернативи, които помагат за лечението на проблема. Въпреки че от здравна гледна точка хъркането не е риск, но ако е придружено от апнея, то със сигурност може да причини и различни здравословни проблеми, така че е важно да проверите състоянието с лекар. Важно е да запомните, че решаването на проблема може значително да допринесе за качеството на живот на двойките и тяхното здраве.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.