fbpx

Защо трябва да спите в хладна стая

06 / 12 / 2021
Написана от

Според експерти по-хладната спалнята има ползи за здравето. Температурата на тялото ни трябва да спадне, за да можем да заспим по-добре. 

Вече сме в зимния сезон и температурите навън започнаха да спадат, което накара повече хора да включат отоплението, особено през нощта. Някои специалисти твърдят, че е грешка да включваме отоплението, когато си лягаме, и че поддържането на хладна стая по време на сън е от решаващо значение за нашето здраве.

Бързо заспиване и по-качествен сън 

Нашата телесна температура спада към времето, в което обикновено заспиваме, като по този начин ни помага да преминем правилно през всички цикли на съня и да мобилизираме нови сили за деня, който ни очаква на сутринта. Още преди да заспим, тялото ни се подготвя за сън, изпарявайки топлината, като по този начин може да ни помогне да се чувстваме уморени. Но когато този процес се извършва в среда, която е твърде гореща, той става по-бавен, тъй като тялото ни се бори да понижи температурата. По-високите температури означават, че мозъкът и тялото ви ще бъдат по-активни в опитите да ви охладят. Тази повишена мозъчна активност ограничава покоя на тялото и по този начин оставаме будни или изпитваме затруднения със съня. За да се наспим добре, трябва да охладим стаята си още преди лягане.

Повишаване на нивата на мелатонин 

Спането в комфортна климатизирана стая допринася за повишаване на нивата на мелатонина, хормон, който помага за регулиране на будността и циклите на съня. Произвежда се в епифизната жлеза в центъра на мозъка, причинявайки усещане за сънливост и понижаване на телесната температура през нощта. Въпреки това, когато спим с телевизор или запалени лампи, които имитират дневна светлина, мозъкът ни предполага, че е дошло утрото, така че трябва да се събудим и в резултат на подобни навици сънят и действието на мелатонина могат да бъдат унищожени. 

В допълнение, високите нива на този хормон могат да помогнат за поддържане на здравето на мозъка и за борба със сърдечните заболявания и различни видове рак. Те също могат да ви помогнат да поддържате младежки и сияен външен вид, като намаляват вредите от слънцето.

Подобряване на метаболизма по време на сън

Метаболизмът играе важна роля в живота ни, тъй като е част от процес, който осигурява на тялото ни енергия. Ако спите в по-студена среда, се увеличава количеството кафяви мазнини в тялото, произвеждани от стволовите клетки, което освен всичко друго помага в процеса на изгаряне на калории, премахва излишната захар от кръвта и поддържа енергията и я освобождава, когато е необходимо. Има изследвания, които предполагат, че излагането на студ може да увеличи количеството кафява мазнина, което помага за регулиране на холестерола, нивата на кръвната глюкоза и подобрява инсулиновата чувствителност, споделя medconsult.bg.

Ето защо, макар всички да сме сигурни, че трябва да се отървем от мазнините, за да отслабнем, по-скоро трябва да поддържаме техния тип топлина. 

Насърчаване на секрецията на растежен хормон 

Сигурно сте чували много пъти в младостта си, че трябва да спите добре през нощта, за да пораснете. Е, за това има отлично обяснение, според което спането в хладно помещение насърчава отделянето на хормон на растежа, процес, който се случва предимно до 21-годишна възраст и затова се препоръчва най-вече за деца и юноши. Този хормон се отделя естествено от хипофизната жлеза и помага за развитието на мускулите, както и за по-доброто зарастване на фрактури. Освен това може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и психични проблеми като стрес и депресия, следователно може да помогне на детето ви да бъде по-развито и щастливо.

Подобряване на настроението 

Една хладна стая подобрява качеството на съня и може да накара хората да станат спокойни, бдителни и да се чувстват по-добре като цяло. Освен това по време на сън се освобождава невротрансмитер, наречен серотонин, който не само помага за производството на мелатонина, който споменахме по-рано, но също така играе важна роля в регулирането на настроенията. Ако искате да сте щастливи и по-здрави, не забравяйте да охладите спалнята си преди лягане.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.