fbpx

Какво е офис синдром и как се лекува

29 / 12 / 2021
Написана от

Офисният синдром не е заболяване, а принадлежи към група симптоми, свързани със заседналия начин на живот. Типичният офис служител седи в една и съща позиция с часове пред компютърните екрани. Ако не се обърне внимание, офис синдромът може потенциално да доведе до сериозни проблеми, особено за мускулите и гръбначния стълб. Сухота в очите и главоболието също могат да бъдат резултат от дълги часове пред компютърните екрани. Не са изключени и психологически прояви като депресия, безсъние и умора.

Основната причина за офис синдрома са лошите условия на работа, които не отговарят на ергометричните показатели: неправилната височина на масата, позиционирането на компютъра и клавиатурата водят до неестествена стойка на тялото. Прегърбването или прегърбването със заоблени рамене причинява постоянно свиване на мускулите, което постепенно води до отслабване на мускулите и повишено напрежение в други мускулни групи.

Медицинска профилактика на заседналия начин на живот

Проблемът с изучаването на синдрома на офиса все още е актуален. Според статистиката служителите в офиса седят пред компютъра поне 8 часа на ден. Допълнителни рискови фактори включват небалансирано хранене, постоянен стрес, голям брой алергени и нередовен работен график.

В чуждестранната литература това състояние се нарича „синдром на емоционално изгаряне“ (burnout)– синдром на емоционално изгаряне, който има постоянна етиология и симптоми, произтичащи от продължително излагане на хроничен стрес на работното място. Синдромът съчетава комбинация от три характеристики:

 • Изтощението е невъзможността да се поддържа емоционалното състояние на същото ниво.
 • Цинизмът е посредствено отношение към работата.
 • Неефективност при работа - чувство за неадекватност при изпълнение на професионални задачи.

В зависимост от проявата на служебния синдром има три подтипа: „изтощен“, „непълноценен“, „придирчив“. В първия случай говорим за служители, страдащи от продължителна липса на повишение и липса на признание за усилията им. "Непълноценен" подтип се развива сред служителите, които получават монотонна и рутинна работа. Нямат ентусиазъм и липса на интерес към работата. Синдромът на "придирчивия" тип се характеризира с голямо натоварване и много време, прекарано в работа.

Въпреки че не е медицинска диагноза, синдромът на офис работник излага определена група хора на риск от развитие на сериозни здравословни проблеми. Предотвратяването на хиподинамия (намалена подвижност) се свежда до здравословен начин на живот. Достатъчно е да се придържате към правилния ежедневен режим, компетентно да организирате работното пространство и да се разхождате на чист въздух всеки ден.

Защо офис синдромът е опасен?

При липса на навременни мерки състоянието може да предизвика развитието на следните усложнения:

 • Болки във врата, гърба и горните крайници, причинени от мускулно-скелетни нарушения.
 • Възпалителни заболявания на тазовите органи (ендометрит и салпингоофорит (при жените), простатит (при мъжете), хемороиди). Те възникват на фона на недостатъчна подвижност, водеща до задръствания в тазовата област.
 • Главоболие, причинено от стрес, продължителна работа на компютъра, нередовен работен график и липса на сън.
 • Респираторни дисфункции (възможно развитие на бронхиална астма, чести настинки и пневмония). Сред основните причини са големи тълпи от хора, климатизиран въздух и излагане на алергени (пластмаса и прах).
 • Нарушения от страна на стомашно-чревния тракт (колит, гастрит, язва на стомаха и др.). Те са резултат от нездравословно хранене, постоянен стрес и злоупотреба с кафе.
 • Затлъстяване. Ниската физическа активност и нездравословното хранене допринасят за набор от излишни килограми за хората, които имат предразположение към това.
 • Сърдечно-съдови нарушения (аритмия, атеросклероза, хипертония). Развиват се в резултат на недохранване, липса на физическа активност, злоупотреба с кафе и тютюнопушене, затлъстяване, чести стресови ситуации, неправилно ежедневие и др.
 • Синдром на "компютърна мишка" - във водещата ръка има парестезия, дискомфорт, слабост и подуване на ръката.
 • Синдром на сухото око (пищящи очи, зачервяване). Появява се при продължителна работа пред компютъра, най-често в прашни климатизирани офис помещения.
 • Тромбофлебит и разширени вени. Продължителното седене и неподвижност, както и позицията на кръстосване на крката водят до нарушено кръвообращение в долните крайници.

Най-често офис служителите се сблъскват с болкови синдроми. Мускулно-скелетният дискомфорт е придружен от развитие на нарушения на опорно-двигателния апарат. В резултат на това възникват патологии на гръбначния стълб и ставните структури, водещи до временна или постоянна загуба на работоспособност.

Как се лекува офис синдрома

Включете упражнения и раздвижване

Дори малки почивки по време на заседнала работа помагат за активиране на кръвообращението и възстановяване на лимфния поток в областта на шията и гърба. Експертите препоръчват посещаване на часове по физиотерапия. Опитен инструктор ще разработи индивидуален набор от упражнения, насочени към ускоряване на метаболизма.

Предимства от упражненията:

 • възстановяване на кръвообращението в мозъка;
 • подобряване на производителността на труда;
 • намаляване на риска от развитие на остеохондроза, междупрешленни хернии, радикулит и други нарушения на опорно-двигателния апарат;
 • предотвратяване на увреждане на нервите и развитие на тунелен синдром и плексит.

Физиотерапията е насочена и към стимулиране на функциите на храносмилателния тракт и нервната система, което помага за предотвратяване на негативните ефекти на стреса върху организма. Отказът от физическа активност е недопустим, дори поради възраст и здравословно състояние.

Отдайте се на релаксиращ масаж

Заседналата работа води до факта, че мускулите на гърба губят тонуса си, което е изпълнено с промени и деформации. В резултат на това се появяват остеохондроза и болки във врата и кръста. С течение на времето се развиват проблеми с вътрешните органи, отлагат се соли и се появяват отоци.

Общият релаксиращ ефект помага за подобряване на емоционалното и физическото състояние, облекчаване на стреса и повишаване на имунитета. Класическият масаж е насочен към възстановяване на силата и връщане на енергия.

Масаж в зоната на врата облекчава болките в гърба и шията, повишава ефективността и подобрява концентрацията. Редовните сесии укрепват мускулите на врата и облекчават спазмите.

Масажът е насочен към възстановяване на лимфния поток и кръвообращението, разширяване на кръвоносните съдове и отваряне на достъп до хранителни вещества и кислород. Тонизиращият масаж има положителен ефект върху нервната система.

Мануална терапия

Методът на алтернативната медицина включва въздействието на ръцете на хиропрактик върху тялото на пациента. Процедурата е насочена към профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат.

Лесни съвети за справяне с офис синдрома

За да предотвратите развитието на офис синдрома, достатъчно е да направите някои промени в работния процес и да развиете добри навици:

 • Практикувайте правилната стойка - Седнете изправени с прибрани рамене и брадичка, за да удължите гръбнака си. Добрата стойка винаги е важна.
 • Променяйте редовно позицията на тялото си - Сменяйте позицията си на всеки 1 до 2 часа, за да предотвратите мускулната умора. Можете също да промените ъгъла на офис стола.
 • Не забравяйте за физическата активност - Опитайте се да тренирате по 30 минути или повече поне 3 пъти седмично. Съсредоточете се върху укрепването на основните мускулни групи.
 • Погрижете се за ергономичността на работното място - Дръжте компютърната мишка и клавиатурата на удобно разстояние. Екранът на компютъра трябва да бъде поставен на или точно под линията на видимост.
 • Правете почивки - Направете почивка от работа през деня, за да починат очите ви. Правенето на кратки почивки може да има благоприятен ефект върху предотвратяването на развитие на здравословни проблеми.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.