fbpx

Този начин на живот намалява риска от две водещи причини за смърт

24 / 01 / 2022
Написана от

Сърдечните заболявания и ракът са двете водещи причини, които имат фатални последици за здравето. В тази статия ще ви представим 4 лесни стъпки, които ще ви помогнат да предотвратите заболяванията и да имате по-здравословен живот, според ново изследване. 

Навици в начина на живот, които са от полза за здравето на сърцето, не само ще намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, но и шансовете ви да получите рак.

„Открихме връзка между здравословния начин на живот на сърцето и намаляването на риска от рак и обратно: Начинът на живот, който включва нездравословни навици, също е свързан с повишен риск от рак“, казва д-р Емили Лау, изследовател и лекар в Отделението по кардиология в Масачузетската болница.

Въпреки че резултатите от изследването на д-р Лау и колегите не установяват пряка причинно-следствена връзка, те са обещаващи, че може да се намали както риска от сърдечни заболявания, така и риска от онкологични болести за милиони хора по света.

Какво установява проучването

Проучването се основава на данни от повече от 20 000 души, които са участвали в мащабни и дългосрочни проучвания в общността. Изследователите са имали информация за това кой от хората е имал рак през периода на изследването и кой от тях е получил инфаркт или е развил сърдечно-съдово заболяване.

Изследователите открили, че участниците, които имат най-високи нива на натриуретични пептиди в телата си - вещества, произвеждани от сърцето и при високи нива могат да бъдат признак на сърдечна недостатъчност или проблеми със сърдечната функция - са с 40 процента по-склонни да развият рак.

Освен това те са открили, че някои от рисковите фактори както за онкологични болести, така и за заболеваемост от сърдечни заболявания, са били напълно извън контрола на участниците в проучването (като старост, например).

Рискови фактори за поява на кардиологични и онкологични болести

От друга страна, в проучването е имало и доста рискови фактори, които хората често имат способността да контролират и променят: Проучването показа, че участниците, които водят здравословен начин на живот - тоест поддържат нормално кръвно налягане, нива на холестерол и захар и поддържат здравословно тегло - също имат по-нисък общ риск от развитие на рак. Избягването на тютюнопушенето също е идентифицирано от изследователите като нещо, което може значително да намали риска за двата вида заболеваемост, тествани в проучването, споделя medconsult.bg

Въпреки че това не са много изненадващи открития, тяхната изследователска връзка е вълнуваща новина, защото показва как някои постижими промени в начина на живот могат да се отплатят изключително по отношение на здравето. 

Доскоро изследователите смятаха, че рисковите фактори за сърдечни заболявания и рак са много различни един от друг и не е задължително да се припокриват.

Изследователите смятат, че едно от обясненията за връзката между поддържането на здравословен начин на живот и сърцето, както и намаляването на риска от рак е, че тези два вида заболяване са свързани с повишено възпаление. А здравословните навици, които наред с други неща намаляват нивата на възпаление в тялото, могат да бъдат полезни за намаляване на риска от заболеваемост. 

Новото проучване обаче не посочва, че промяната в начина на живот сама по себе си може напълно да изкорени риска от развитие на тези заболявания. Сърдечно-съдовите заболявания и ракът са две много сложни области, които са засегнати от много рискови фактори – от генетиката до инфекциите.

Важната иновация в това проучване е, че то осигурява допълнително засилване на подход, който не трябва да се придържа към строги или много специфични навици, за да подобри цялостното им здраве в дългосрочен план, а по-скоро някои общи и сравнително прости промени са достатъчни.

Навици, които намаляват риска от сърдечни заболявания и рак:

  • Упражнения – Стремете се към 20 минути умерени упражнения на ден, като ходене, йога, каране на колело и др.
  • Намаляване на стреса – Опитайте се да намерите начин да успокоите мозъка си за 15 минути всеки ден. Това могат да бъдат дихателни упражнения или релаксиращи дейности като четене или извършване на хоби. 
  • Здравословно хранене – Стремете се към здравословна храна през повечето време, но оставяйте място за преработени храни. По-специално, опитайте се да увеличите приема на антиоксидантни.
  • Спрете да пушите - или поне се опитайте постепенно да намалите консумацията на тютюн.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.