fbpx

Мъж отива в болницата за операция на херния и открива, че има женски полови органи

03 / 02 / 2022
Написана от

67-годишен баща на три деца, роден с един тестис, бе откаран по спешност в болница с херния. Хирурзите откриват, че пациентът има яйчник, матка и фалопиеви тръби.

67-годишен баща на три деца от Косово е откаран по спешност в болница за операция от херния, след като се оплаква от подуване в слабините, което го придружава повече от десетилетие. Неговите лекари открили с изненада, че издутината му, която била с размери 15 на 10 см, съдържала яйчник, матка и фалопиеви тръби, както и втория му тестис, тъй като той е роден само с един тестис. 

Какво е Синдром на Мюлеров канал

Синдром на Мюлеров канал (PMDS) е рядко заболяване, при което мъжете се раждат с две групи репродуктивни органи - мъжки и женски. Това се казва в проучване, публикувано в списанието Urology Case Reports. 

Бащата на три деца е роден с един тестис и е диагностициран със слабинна херния, състояние, при което тъканта прониква в слабините в горната част на вътрешната част на бедрото. Това е най-често срещаният вид херния и засяга предимно мъже. 

Въпреки това, след като пациентът е бил хоспитализиран и подложен на операция, при която лекарите обикновено правят разрез, през който избутват бучката обратно в корема, медиците открили "крушовидна структура", която всъщност била матка. При по-внимателно изследване хирурзите открили също шийка на матката, фалопиева тръба и яйчник,  както и липсващия му тестис, който не е попаднал в скротума му.

По-късно мъжът е диагностициран с рядко заболяване, известно като Синдром на Мюлеров канал (PDMS). Един от най-значимите му симптоми е ингвинална херния. Към днешна дата са докладвани само около 200 случая на мъже, които имат женски репродуктивни органи заедно с мъжки полови органи, като малкият брой случаи се дължи и на факта, че това може да бъде открито само чрез операция.

Пациентът от 10 години страда от бучка, която изглежда по-голяма, когато се изправи или кашля.  По време на операцията лекарите отстранили масата, която съдържала атрофиралия тестис, матката и фалопиевите тръби, както и четири тумора. Обикновено хората със Синдром на Мюлеров канал са изложени на висок риск от безплодие, но в случая на този пациент състоянието изглежда не е повлияло на репродуктивните му способности, тъй като той има три деца.

Лекарите изчисляват, че между 30 и 80 процента от пациентите с рядкото заболяване страдат от ингвинална херния, безплодие или псевдохермафродит - състояние, при което се раждат с външни полови органи от двата пола. В тези случаи родителите трябва да решат какъв пол ще бъде детето им, с необходимата операция и хормонално лечение.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.