fbpx

Как си пиете кафето си? Този начин може да удължи живота ви

17 / 02 / 2022
Написана от

Пиенето на 3 чаши кафе на ден могат да се отразят добре на сърцето ви, но само ако пиете по правилния начин - това се казва според голямо проучване, което е изследвало начините на пиене на горещата и ароматна напитка. 

Пиенето на 3 чаши кафе на ден може да ви помогне да живеете по-дълго, казва ново проучване. През последните години светът на науката открива доказаните ползи от стимулиращата напитка, без която повечето от нас не биха могли да започнат деня.

Новото проучване е особено интересно и важно, защото е провеждано в продължение на цяло десетилетие и включващо близо половин милион участници, така че се основава на силни и многобройни данни. Изследователите установяват, че тези, които пият кафе редовно, са с 12% по-малко вероятно да умрат от тези, които не го правят. Освен това техният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания или инсулт е около една пета (20 процента).

Какво кафе трябва да пиете за дълъг живот

Тези задоволителни открития имат важна звездичка, на която трябва да обърнете внимание. Ползите за здравето произтичат само от пиенето на кафе от смляни зърна, а не от пиенето на такова, което е приготвено на прах за бързо приготвяне (разтворимо).

Пиенето на повече от 3 чаши на ден вече не оказва друг положителен ефект върху здравето на участниците в проучването, установиха изследователите. Но те отбелязаха, че в допълнение към кофеина, черната напитка съдържа и няколко други минерала и антиоксиданти, които са свързани с намален риск от диабет тип 2, деменция и различни видове рак, споделя медконсулт.

В миналото е имало проучвания, които са показали връзка между консумацията на кафе и повишения риск от страдание от високо кръвно налягане или смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Новото проучване е проведено в сътрудничество между Smalvis University в Унгария и Kevin Marie University в Лондон. Д-р Стивън Петерсън от Университета на Англия казва, че резултатите показват, че умереното пиене на кофеиновата напитка "не е вредно за сърдечно-съдовото здраве и дори може да бъде полезно". В интервю за “Daily Mail” той добави, че "доколкото ни е известно, това е най-голямото проучване за сърдечно-съдовата система."

Потиска апетита и намалява затлъстяването

От половин милион участници в проучването 22 процента изобщо не пият кафе, а 58 процента пият до 3 чаши на ден. Останалите участници консумират най-малко 3 чаши или повече дневно. Изследването е публикувано в European Journal of Preventive Cardiology. И неговите открития показват, че тези, които пият между 0,5-3 чаши на ден, са имали 12% по-нисък риск от смъртност в края на периода на проучването, отколкото тези, които изобщо не пият кафе.

  • рискът за хора, които пият кафе, да умрат от сърдечно-съдови заболявания е 17% по-нисък от тези, които не консумират напитката;
  • рискът им от инсулт е с 21% по-нисък; 
  • консуматорите на кофеиновата напитка също са по-малко склонни да страдат от диабет.

Тъй като кофеинът също е потискащ апетита, изследователите спекулират, че може да намали честотата на затлъстяването, а с това и честотата на и свързаните с тях медицински състояния.

Изследователите също така установиха, че една четвърт от участниците в проучването, които са консумирали разтворимо кафе, не са се възползвали от никакви ползи за здравето си. Разтворимите пакетчета съдържа повече кофеин, повече антиоксиданти, но и повече акриламид – вещество, което се намира в определени храни и преди това е идентифицирано като фактор, който повишава риска от рак и допринася за увреждане на нервната система.

Изследователите смятат, че положителните ефекти, които кафето има върху здравето, могат да се обяснят с промени в структурата на сърцето, които са открити при тези, които го консумират редовно. Учените изследваха с ядрено-магнитен резонанс на сърдечно-съдовата система, извършени на 30 000 участници в проучването, и откриха признаци, че участниците, които консумират кофеиновата напитка от смлени зърна, имат по-здрави сърца. Сканирането показа, че участниците, които консумират умерени количества, имат по-големи сърдечни камери, което означава, че сърцето им е в състояние да изпомпва повече кръв, научи още medconsult.bg.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.