fbpx

10 лесни начина да подобрите настроението

05 / 03 / 2022
Написана от

Много пъти, когато се чувстваме зле, си мислим, че нищо няма да ни помогне да се почувстваме по-добре. „Какъв е смисълът?“, „Нямам сили“ или „Това само ще ме накара да се чувствам по-зле“ са типични мисли, когато сме в депресия. Истината е напълно противоположна на нашите мисли: ако действаме и правим неща, които са добри за нас, дори и изкуствено – ще се чувстваме по-добре. Самотата, потъването в депресиращи или отчаяни мисли и отдалечаването от неща, които ни карат да се чувстваме добре, ще помогне на лошото настроение да продължи. Ако искате да се почувствате по-добре и не знаете как да го направите, ето 10 прости и ефективни начина, за които е доказано в проучвания, че са полезни за подобряване на настроението.

Прилагането на тези начини е ефективно за подобряване на настроението, но не е заместител на лечение на тежка депресия. Ако изпитвате временна депресия, например поради лека криза, но като цяло настроението ви е добро – това може да е достатъчно. Но ако сте депресирани с течение на времето, имате ниско самочувствие или се справяте с остра криза, може да помислите да потърсите професионална помощ. Положителната активност може да подобри малко настроението дори в горните случаи, но няма да помогне за справяне със значителните проблеми, които могат да се засилят с течение на времето без сериозно лечение.

1. Слушайте музика 

Днес повече от всякога слушането на музика е лесно и достъпно. На вашия мобилен телефон, таблет или чрез компактни MP3 плейъри. Но музиката не е изобретение на днешния ден. Вероятно е била там от незапомнени времена, във всяка култура и континент по света. Изследователите, които са изследвали въпроса защо хората слушат музика, са открили, че причините за това са много, но първата и основна причина, която хората отбелязват във връзка с музиката, е, че тя помага за създаване на добро настроение. Имайте предвид, че когато човек се чувства зле, има тенденция да слуша музика, която се свързва с това настроение и го засилва. Не слушайте депресираща музика, а музика, която обикновено ви кара да се чувствате по-добре. Независимо дали обичате ориенталска или класическа музика, пуснете тези песни, които ще подобрят настроението ви.

2. Планиране на планове

В очакване на положителни неща, които трябва да се случат (като сватба, рожден ден, пътуване, среща с гадже) създава повече ентусиазъм и вълнение, отколкото обратно спомен за тези събития. Това споделят “Van Boven & Ashworth” в проучване, проведено през 2007 г. Така че, когато седите отегчени и депресирани вкъщи, планирайте следващото си пътуване, следващата си среща с приятели или нещо друго, което може да ви развълнува и зарадва.

3. Обърнете внимание на добрите неща, които се случват

Когато си припомним нещата, които сме правили, се оказва, че сме много по-осъдителни за събитията в сравнение с времето, в което сме ги планирали, или времето, когато сме били на самото събитие. Ето защо е важно да запомните, че нашият мозък усилва и променя много преживявания от гледна точка на времето. За да се чувстваме по-добре със себе си, трябва да обърнем внимание на моментите, в които сме щастливи и да ги запишем. Според резултати от изследване на хора, които броят всяка вечер, преди да заспят, 3 добри неща, които са им се случили през деня, за период от шест месеца те съобщават за по-високо ниво на щастие и намаляване на чувствата на депресия и тъга.

4. Инвестирайте в някой друг

Знаете ли, че е необходимо да се компенсираме с малък подарък, когато се чувстваме зле? Това наистина работи, но за да подобри наистина настроението, човек трябва да инвестира в някой друг. Проучване на “Dunn et al” от 2008 г. изследва и установява, че хората, които харчат значителна част от заплатата си за други (подаръци за приятели или дори дарения за благотворителност), се чувстват по-добре за себе си. Причината за това със сигурност се крие във факта, че ние се чувстваме щедри и добри, когато инвестираме в друг и по този начин насърчаваме нашето социално функциониране. Така че следващия път, когато се почувствате зле, направете малък жест или подарък за някой друг.

5. Направете нещо сега

Ако сте стигнали до пета част, вече сте направили нещо, с което да се почувствате по-добре. Отхвърлянето на нещата създава негативно усещане и тревожно настроение Направете едно нещо сега. Направете списък с дребни неща от ежедневието. Отмятайки всяко едно задължение от списъка всеки ден може значително да подобри настроението ви, като породи чувство на удовлетвореност.

6. Да направя нещо, в което съм добър

Всеки има нещо, в което чувства, че е силен, което е лесно за него и в което е добър. Може да е всичко. Креативност и майсторство, пеене или свирене на музика, спортни дейности, готвене, ремонт на неща у дома, обновяване на стари неща. Има хора, чиято силна сфера е взаимодействието с други хора - те са добри в това да карат другите да се чувстват по-добре или да общуват чудесно с децата. Всъщност може да бъде всичко на света. 

7. Запознайте се с приятели

Безброй проучвания показват важността на приятелите и положителното въздействие на социалните срещи върху настроението и дори физическото здраве. Вземете телефона на приятел и се заемете да направите нещо хубаво или просто да се срещнете без конкретна цел.

8. Осиновете животно

Отглеждане на домашен любимец и любовта, с която животните отвръщат, могат да ви накарат да изпитате удовлетворение и щастие. Определено много хора споделят, че домашният любимец им носи повече радост и забавления, с които поддържат добро настроение и лекуват депресията. Приютяването на бездомно животно също ще ви накара да се почувствате по-добри. 

9. Поглезете се с нещо

Когато се поглезим и направим нещо повече за себе си, винаги е добро начало да подобрим настроението си. Грижата за себе си е нещо, което не бива да пренебрегваме, дори това да означава да си направим ароматна вана, да се поглезим с любимото кафе, да отидем на масаж, да променим прическата си, да отделим време за релакс и медитация. Няколко минути инвестиране в себе си всеки ден могат да дадат добро усещане за целия ден.

10. Практикувайте любимия ви спорт

Безброй проучвания многократно показват, че упражненията подобряват настроението, намаляват депресията, тревожността и стреса, помагат за изграждането на по-добра представа за себе си и също така помагат за създаване и поддържане на социални взаимодействия. Трудно е да се спори с подобни доказателства. Така че не е нужно да бягате маратони всеки път, когато се чувствате зле, но в същото време може да изберете кратка разходка в квартала, да се разхождате с кучето или с приятел, да изберете да се качите по стълбите вместо с асансьорът. Всичко това е добро начало, за да се чувствате добре и да приповдигнете настроенито си.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.