fbpx

Животът на пенсионерите тепърва започва

17 / 03 / 2022
Написана от

След пенсиониране хората изведнъж имат много свободно време, с което в началото не знаят какво да правят. За щастие, възрастни жители имат много възможности за активен, културен и образователен отдих. Освен това има шанс да спечелят малко пари по приятен и забавен начин.

Активен отдих за пенсионерите

В повечето паркове и спортни зали пенсионерите могат да практикуват различни видове дейности, които укрепват мускулите и ставите, повишават имунитета и предотвратяват проблеми с наднорменото тегло и сърдечно-съдови заболявания:

 • Скандинавско ходене. Този спорт набира все по-голяма популярност у нас. По време на ходене излишните калории се изгарят активно, сърцето и белите дробове получават оптимално натоварване, 90% от всички мускули се тренират, което е от изключителна полза за здравето на пенсионерите. 
 • Чигонг. Тази древна гимнастика е измилена в Азия. Помага да се отървете от главоболие и има благоприятен ефект върху цялото тяло. Членовете на класа се учат да медитират.
 • Пилатес. Упражненията на тази система укрепват и тренират всички части на тялото. Тя се основава на дихателната практика и способността да се концентрира върху извършваните действия.
 • Хатха йога. Участниците в класовете ще трябва да останат в различни статични позиции за няколко минути. Благодарение на редуването на фазите на релаксация и активност, ставите остават подвижни, работата на храносмилателната и сърдечно-съдовата система се нормализира.
 • Пинг-понг. Развива реакция на пенсионерите и им позволява да задоволят жаждата за спортна страст.
 • Танцуване. От народни танци до салса - всяка избрана посока може да се започне от нулата. Треньорите не само ви показват как да се движите, но и дават съвети за правилно хранене и здравословен начин на живот.

Интелектуални изследвания за пенсионери

Пенсионерите и любителите на интелектуалната дейност могат да се запишат на различни курсове:

 • изучаването на чужди езици тренира паметта и служи като ефективна превенция на болестта на Алцхаймер;
 • шахът учи играчите да контролират емоциите си и да развиват психологическа стабилност;
 • уроци по работа с компютър- пенсионерите могат да научат много полезни умения и по-специално да се научат как да пазаруват и да си уговарят час с лекар, без да напускат дома си.

Редовните интелектуални натоварвания укрепват паметта и спомагат за поддържане 

на яснота на ума до дълбока старост.

Създаване на изкуство

Пенсионерите, които искат да се занимават с изкуството, могат да се посветят на творчески занимания:

 • уроци по пеене на класически, джаз и фолклорни вокали;
 • в часовете по рисуване могат да научат основите на рисунката и композицията;
 • майсторски класове по плетене, бродерия, тъкане с мъниста ще помогнат на пенсионерите да подобрят уменията си;
 • часовете по готвене учат не само как да готвите ястия от различни страни по света, но и как да сервирате красиво.

Замисляли сте да бъдете статист

Съобщения за набиране на публика за различни формати, актьори и статисти могат да бъдат намерени във вестници или списания, а още по-добре – в интернет. Актуална информация се публикува в специализирани форуми и сайтове на агенции за набиране на статисти. Обикновено кандидатът е помолен да попълни кратък въпросник за себе си, понякога трябва да добавите и вашите снимки (портретни и в цял ръст).

За пенсионерите това е чудесна възможност да видят на живо любимите си актьори, телевизионни водещи, звезди от шоубизнеса. Те ще получат ярки впечатления, ще могат да общуват с други участници в снимките. Все пак трябва да се информирате предварително колко време ще бъдете на снимачната площадка – може да се наложи да носите лека закуска със себе си. Когато става въпрос за заснемане на филм или сериал, трябва да разберете подробно какво ще трябва да се направи в кадъра и дали ще изисква значителни физически усилия. В повечето случаи тази дейност се заплаща.

Може би за възрастните хора и пенсионерите това е най-лесният и приятен начин да получат допълнителен доход и в същото време много емоции.

Животът на един пенсионер може да бъде толкова вълнуващ, колкото самият човек иска да бъде. Без да разполагате с впечатляващ бюджет, можете да прекарвате времето си полезно и да намирате занимания по ваш вкус всеки ден. 

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.