fbpx

От какво значение е водата за човешкия организъм

16 / 07 / 2022
Написана от

Достатъчният режим на пиене на течности е в основата на здравото тяло. Особено внимателни трябва да сме през лятото, когато поради високите температури има риск от дехидратация и свързаните с това здравословни проблеми. 

Но това не е всичко, на което трябва да се обърне внимание. Ако на тялото не му бъде осигурено достатъчно количество вода, то няма да усвоява добре хранителните вещества и следователно няма да изгори калориите, които приема чрез храната.

В статията на МедКонсулт.бг ще откриете информация колко вода е необходимо да се пие и необходимо ли е да ограничим консумацията на кафе през летните месеци.

Водата е изключително важна за организма

Както споменахме, водата е от съществено значение за нашето оцеляване. Достатъчната хидратация на организма спомага за правилното функциониране на органите, особено на бъбреците. Но тя е от полза и при запек и главоболие, подпомага премахването на камъни в бъбреците и борбата с целулита. Водата е особено важна за спортистите, но и не само за тях, поради следните причини:

  • тя е компонент на всички тъкани, мускули, мозък, кръв и кости;
  • премахва въглеродния диоксид от мускулите;
  • пренася глюкоза и кислород в тялото;
  • регулира телесната температура.

Кое е препоръчителното дневно количество

Като цяло се казва, че възрастен човек трябва да пие 2-3 литра вода на ден. Въпреки това, подобно на храната, пиенето на течности е силно зависимо не само от нашите индивидуални нужди, но и от нашето физическо състояние. Климатът, спортната активност и дейностите, с които се занимаваме също оказват влияние. Поради това не може да се определи със сигурност какво е оптималното количество за всеки отделен човек, информира MedConsult.bg.

Какво е включено в режима на пиене

Питейният режим включва не само вода, но и други напитки и храни, които приемаме през деня. Примерите включват смутита и прясно изцедени сокове, но също и супи или храни като краставица или диня, които сами по себе си съдържат много вода. 

Защо не трябва да се прекалява с кафето

По отношение на кафето има едно сравнително голямо „но“, когато всъщност не знаем дали да го включим в режима на пиене или не. Както знаем, кафето дехидратира, тоест има диуретичен ефект, а това е причината много от нас да не го включват в питейния си режим.

Съвременни проучвания обаче показват, че ако не прекаляваме с кафето и черния чай, а ги употребяваме в разумни количества, те няма да имат съществен ефект върху функционирането на организма и следователно не е необходимо напълно да се лишаваме от ароматните напитки.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.