fbpx

Какъв ефект имат върху нас филмите на ужасите

17 / 08 / 2022
Написана от

Много хора от различни страни по света украсяват безброй тикви, издълбани в страшни лица и поставят скелети и паяци около и в къщите си, за да отбележат Хелоуин. Освен тиквените декорации, цветните костюми и фалшивата кръв, един от обичаите, които най-много се свързват с празника, е гледането на филми на ужасите. 

Оказва се, че хобито, което ни кара да се скрием под одеялото и ни лишава от сън, може да повлияе на психичното здраве и ще се изненадате да разберете - също и на мозъка. Подробностите в статията на МедКонсулт.бг.

Филмите на ужасите като средство за по-ефективно справяне с психичните проблеми 

Има хора, които не могат да откъснат очи от страшно или заплашително съдържание, както и такива, които дори не могат да чуят началния звук на филм на ужасите. Ако сте сред членовете на първата група, ще се изненадате да разберете, че гледането на филми на ужасите може да бъде своеобразен начин за справяне със страховете, трудностите и трагедиите в реалния живот. Гледането на филми на ужасите може да бъде форма на експозиционна терапия и да подобри нашата стратегия за справяне със проблемите.

Какво е експозиционна терапия и каква е връзката й с филмите на ужасите 

Експозиционната терапия е вид психотерапия, разработена, за да помогне на хората да се изправят пред страховете си. Когато се страхуваме от нещо, ние сме склонни да избягваме обекти, дейности или ситуации, които включват източника на страха. В краткосрочен план това избягване може да допринесе за намаляване на негативните чувства, но в дългосрочен план може да ги влоши.

Експозиционната терапия е форма на психологическа терапия, при която терапевтите създават безопасна среда, в която хората могат да бъдат „изложени“ на неща, от които се страхуват и избягват. Излагането на опасни обекти, дейности или ситуации в безопасна среда помага за справяне със страха и намалява избягването на заплашителния фактор.

Много проучвания са доказали ефективността на експозиционната терапия за лечение на различни психични състояния, като:

  • тревожно разстройство;
  • фобии;
  • обсесивно-компулсивно разстройство. 

По време на лечението тренираме амигдалата - центъра на страха в мозъка, чрез многократното му активиране и излагане на причинителя. Например, ако човек страда от фобия от паяци, експозиционната терапия ще включва реална среща с паяци или излагане на тях чрез виртуална реалност. Същото многократно излагане на причината за страх може да доведе до нейното оттегляне, споделя MedConsult.bg.

Предимството на едно контролирано преживяване на страх като това е, че то се провежда в безопасна среда, под зоркия поглед на терапевт. Терапевтичният ефект на филмите на ужасите може да работи по подобен начин: например проучване от 2018 г. е установило, че феновете на страшното кино може да се насладят на страха, който изпитват, докато гледат, защото той допринася за укрепване на чувството за контрол или осигурява чувство за преодоляване на страховете. Тоест дори филмите на ужасите могат да бъдат форма на експозиционна терапия в безопасно пространство – в хола у дома или най-близкия киносалон.

Скорошни изследвания показват, че гледането на ужаси също може да допринесе за умственото справяне в психологически сложни ситуации. Проучването разглежда повече от 300 субекта и установява, че тези, които са фенове на филмите на ужасите, демонстрират по-добро психологическо справяне през месеците на епидемията от COVID 19 в сравнение с тези, които не са фенове на жанра.

Защо толкова обичаме да ни е страх

Скорошно проучване от 2020 г. заключава, че филмите на ужасите са оптималният стимул за страх. Констатациите показват, че части от човешкия мозък обработват страшните филми, сякаш са реална заплаха, което подготвя тялото съответно: сърдечната честота се ускорява, зениците се разширяват и кръвното налягане се повишава. Затова много пъти, след като сме гледали подобно съдържание, сме обхванати от парадоксално чувство на удоволствие, което очевидно произтича от чувството на облекчение, което се появява, когато заплахата е преминала.

Друго възможно обяснение за положителния ефект от филмите на ужасите е теорията за преноса на вълнението, която гласи, че страхът, който изпитваме, когато сме изложени на нещо плашещо, ще увеличи положителните чувства след това.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.