fbpx

Как да покачим ниския пулс?

10 / 10 / 2023
Написана от

Причини за нисък пулс

Стойността му като цяло в ежедневието ни не е една и съща постоянно, не е константа, и се влияе и променя от различните дейности, които извършваме. Например, по-бързо или учестено бие сърцето и има покачване, когато спортуваме, тренираме или когато сме разтревожени за нещо. В същото време, когато си почиваме, отдъхваме в покой или спим - сърцето има по-бавен и спокоен ритъм, което е напълно нормално.

Нисък пулс или още забавен, представлява по-сериозно и осезаемо “забавяне” в ритъма на сърцето. Често това състояние не предизвиква сериозни симптоми, освен ако сърдечният ритъм не се забави прекалено рязко или в много силна степен.

Факторите и причините за нисък пулс могат да бъдат много и най-различни:

 • Увреждане или възпаление на сърдечната тъкан.
 • Сърдечно заболяване.
 • Инфаркт.
 • Вследствие от приема на някои лекарства като страничен ефект.
 • Ендокринни заболявания.
 • Сънна апнея.
 • Ниски температури;.
 • Цялостния ни начин на живот - прием на алкохол, тютюнопушене, стрес.

Гранични стойности

Според различни източници стойностите, които определят нормален, висок или нисък пулс, са различни, но най-общо се смята, че сърдечна честота от 60-65 до около 100 удара в минута е нормална за възрастните хора.

С медицинския термин брадикардия се означава състоянието, при което пулсът е със стойности - по-ниски от приетите граници или падне под около 55-50 удара в минута. В тези моменти се усещат следните симптоми и е необходимо покачването му:

 • обща слабост и световъртеж;
 • гадене;
 • замаяност;
 • умора;
 • задух;
 • припадък.

Важно е да се знае, че при новородените, децата и подрастващите тийнейджъри стойностите за нормален, висок или нисък пулс са различни.

Как се измерва правилно?

Най-лесно и достъпно за измерване е да знаете кои са местата, където се усеща най-осезаемо (усещат се артерии) при напипване, като например: областта на китката или на шията.

За да го усетите, е необходим умерен натиск с върха на показалеца и средния пръст. Добре е натискът да не бъде груб и прекален, защото няма да успеете да усетите нищо. Не бива и съвсем леко да докосвате кожата, тъй като отново няма да постигнете желаният резултат. Добре би било да сте в покой - в седнало или легнало положение. За измерването ще ви е необходим и часовник или някакъв таймер, с който да отброявате времето, тъй като се мери в удари в минута.

Кога да се консултирате с лекар?

Ако имате нисък пулс, е задължително да се консултирате с лекар, който след обстоен преглед и при провеждане на необходимите изследвания и медицински процедури, да установи причината за проблемът и да назначи лечение, което да доведе до покачване на стойностите му. Необходимо е да се предприемат спешни мерки за поставяне на ситуацията под контрол, за да не се стигне до по-сериозни здравословни проблеми и състояния. Ако е необходимо, лекарят Ви може да Ви насочи за консултация при специалист кардиолог.

Свързани рискове и здравословни проблеми

Като цяло сърдечно-съдовата ни система, както много от системите , органите и жлезите в тялото ни, е в пряка зависимост от цялостното ни общо здравословно състояние, начина ни на живот и рисковете, които поставяме пред оптималното ни здраве. Процесите в тялото ни са тясно свързани и много често дадено заболяване оказва влияние върху други показатели. Затова е добре при нисък пулс да се проверят всички възможни варианти, които биха били причини за възникването на такъв проблем. Това следва да се случи чрез консултация с общопрактикуващия ви лекар или специалист-кардиолог, който ще ни насочи към варианти за покачването му.

Методи за повишаване на ниския пулс:

Физическа активност

Спортувайте и се движете колкото можете повече - всеизвестен факт е, че това е един от най-полезните навици, които можем да си създадем, за да сме здрави. Това ще помогне и да покачите нивата му. Не е необходимо да се насилвате със спорт или тип тренировки, които не харесвате и не се чувствате комфортно по време на практикуването им. Важно е да намерите този тип активност, която ще ви носи удовлетворение и удоволствие, за да може тя да се превърне в приятно занимание, с което да увеличите и полезните си навици.

Промени в хранителния режим

Включвайте в хранителния си режим и диета тонизиращи напитки. Те ще ви помогнат да покачите пулсът, но не прекалявайте с тях особено ако става дума за кафе или напитки с кофеин. Добре е също така да знаете, че сладките храни, но също в умерени количества, ще ви помогнат да нормализирате ниската стойност на сърдечният си ритъм чрез покачването му. Хранете се здравословно и балансирано, приемайте зеленчуци, плодове, фибри, достатъчно течности и при необходимост хранителни добавки за набавянето на определени полезни вещества, за да поддържате и здравословно тегло.

Управление на стреса

Силните и негативни емоции със сигурност ни влияят неприятно. Опитайте се да въведете добро стрес-управление в ежедневието си. Добре е да балансирате правилно между режимите на почивка и покачването на работните стрес-ситуации, както и да си набавяте достатъчно и качествен сън.

Лекарствени средства и терапии

Дали ще успеете с покачване на ниския пулс в нормални граници само чрез промяна в начина на живот, или ще се наложи да приемате медикаменти, да проведете медицински манипулации и т.н., може да определи само лекуващият Ви лекар.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.