fbpx

Световен ден за борба с алергиите

08 / 07 / 2021
Написана от

Според Световната здравна организация 300 милиона души имат астма и 400 милиона са засегнати годишно от алергичен ринит. 8-ми юли е Световният ден на алергията, дата, на която Световната здравна организация има за цел да предупреди населението за важността на контрола върху тези алергии.

Количеството на алергичните заболявания се увеличава в световен мащаб, като по този начин представлява основен проблем за общественото здраве, според Световната здравна организация и други ръководни органи. Според същия източник приблизително 30% до 40% от света страда от алергични заболявания, научи MedConsult.bg.

Само в САЩ приблизително 36 милиона души страдат от сезонни алергии, което често се нарича и сенна хрема. Изследванията смятат, че носните алергии засягат около 50 милиона души в САЩ и алергиите се увеличават поради промените в нашата среда и въздуха ни.

Повечето алергични реакции са леки и могат лесно да бъдат контролирани. Понякога обаче може да се появи сериозна реакция, наречена анафилаксия или анафилактичен шок.

Тази ситуация представлява спешна медицинска помощ и изисква спешно лечение. Анафилактичната реакция е генерализирана реакция, която започва с червени петна по кожата с сърбеж (сърбеж), оток (подуване) в очите или устните, повръщане, кашлица и затруднено дишане.

Началото му е внезапно и потенциално животозастрашаващо.

Ринитът се характеризира с пристъпи на кихане, воднисти секрети от носа, запушване на носа (запушване) и сърбеж, често засягащи и очите. Може да се обърка с обикновена настинка или грип, което като цяло представлява компромис на общото състояние с болки в тялото, треска или болки в гърлото.

Алергичният ринит е една от основните причини за отсъствие от работа и училище, което може да повлияе на качеството на живот на пациентите.

Как се поставя диагноза?

За диагностициране на алергичен ринит клиничната история трябва да бъде допълнена с изследвания за сенсибилизация на алергени, като това става най-често чрез кожни тестове. Те се състоят от поставяне на капка течност, съдържаща потенциално алергично вещество върху предмишницата на пациента. Ако пациентът е алергичен към веществото, известно време по-късно на това място ще има подуване и сърбеж. Този тест е безболезнен и много безопасен.

Кръвните тестове могат да се използват самостоятелно или заедно с тестове за чувствителност на кожата, за да се диагностицират най-често срещаните алергии. Отнема се малко количество кръв, което след това се анализира за специфични антитела, произведени от имунна система в отговор на алерген.

В какво се състои лечението на алергии?

Най-ефективното лечение на алергичен ринит е изключването на алергена, отговорен за симптомите (въпреки че в много случаи това не е възможно).

  • В случай на алергии към животински косми, те трябва да се държат далеч от дома възможно най-дълго и да се мият често; 
  • При алергии от мухъл и плесен поддържайте къщата суха и добре проветрива;
  • При сенна хрема, стойте на закрито и избягвайте места с билки, когато броят на полените е висок; 
  • при алергия към домашни акари използвайте антиалергични завивки и възглавници и предпочитайте дървения под вместо килим или мокет.

За фармакологично лечение това трябва да се реши с лекуващия лекар. Въпреки това, най-често предписваните лекарства включват: антихистамини (антиалергични), препоръчва се също така да се използва добър въздушен флитър, който убива алергените във въздуха, за да помогне за минимизиране на атаката на алергените, докато сте в дома, споделя още MedConsult.bg.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.