fbpx

Рак и ракови заболявания

Основната причина за смъртта на човека през ХХ век, заедно със сърдечно-съдовите заболявания, е ракът. Всяка измината година лекарите изследват причините за рака и търсят начини за неговото лечение. Напредъкът в онкологията е значителен и много хора вече са успeли да се преборят със злокачествената болест. В този раздел Medconsult.bg ще ви запознае как специализирана онкология може да ни помогне и да проведете успешно лечение в борбата с рака.

Какво трябва да знаем за раковите заболявания ?

В здравата тъкан клетките се развиват и делят по строг начин. Ако този процес бъде прекъснат, може да се появи рак. Имунната система има един проблем: често не може да прави разлика между ракови и здрави клетки. Ако това разпознаване на приятел-враг не функционира, тогава раковите клетки не се разпознават, не се атакуват от имунната система и съответно не се унищожават, следователно ракът може да остане незабелязан за дълго време и да напредва.
Появата на ракови клетки е процес на натрупване на мутации, тоест грешки, в генома на клетките. Туморната клетка се размножава много повече от необходимото, нейните свойства не са тези, които са необходими за тази тъкан. Този процес уврежда органите.
Целта на ранната диагноза при онкологично заболяване е да хване тумора, преди да стигне до точката, в която може да убие пациента. Ако бъде открит навреме, е много по-лесно пациента да се пребори с рака.
Има тумори, от които хората не е задължително да умират. Например рак на стомаха. Фаталният край може да бъде избегнат, ако след четиридесетата годишнина си направите гастроендоскопията навреме - визуален преглед на храносмилателната система с помощта на гастроскоп. Процесът на развитие на тумора отнема много време, включва няколко етапа и можете да хванете етапа, когато все още е полип, който може да бъде отстранен.
Съществуват доброкачествени туморни клетки, които не засягат други органи и не се разпространяват в други части от тялото.

Кои хора са изложени на риск от заболяване?

Онкологичните болести възникват поради много причини: от елементарни лоши навици, вредни условия на околната среда и стресове до сериозни хормонални нарушения и наследственост. Основната им опасност е късната диагноза и безсимптомната прогресия в ранните етапи.

Хора, които имат повишен риск от развитие на рак:

  • Вие сте пушач или често прекарвате време в задимени пространства;
  • В семейството и рода ви има повече от един случай на рак;
  • работите или живеете в неблагоприятна екологична среда;
  • имате продължителна висока температура повече от месец;
  • лимфните ви възли са увеличени;
  • поява на много бенки по кожата с различна големина и цвят;
  • поява на бучка в гърдите;
  • затруднено уриниране (при мъжете);
  • нарушена функция на червата или пикочния мехур;
  • сваляте килограми без причина.

Какви съвети за рак ще откриете?

В този раздел ще откриете ценни съвети как се лекува рак и какви мерки да предприемете за превенция. От съществено значение е да потърсите здравни консултации, ако имате съмнение за злокачествено образование. Ранната диагноза, правилното лечение и поддържането на добра имунна система ще помогне на раково болните хора.

Защо Medconsult препоръчва да се изследвате навреме ?

Висококачествената диагноза е ключът към повишаване на ефективността на лечението на рака. Повечето видове злокачествени тумори в началото не дават никакви сигнали. Появата на много явни симптоми е знак, че заболяването се е развило и може да е твърде късно, за да се справят лекарите с болестта.
Колкото по-ранно се постави диагноза, толкова вероятността да се справите с рака е по-голяма. Medconsult.bg съветва всеки да се подлага на онкологични превантивни прегледи веднъж годишно.