fbpx

През началните етапи ракът на бъбреците е безсимптомен

16 / 08 / 2022
Написана от

Бъбреците са чифтни органи, разположени от двете страни на лумбалната област, като основната им функция е да произвеждат урина. Както всеки друг орган в човешкото тяло и те могат да бъдат засегнати от рак. Честотата на появата му в левия и десния бъбрек е почти еднаква, по изключение се среща от двете страни едновременно. Най-коварното на тази болест е, че в началото протича напълно безсимптомно. Какви са рисковите фактори и възможностите за превенция, как се проявява и какви методи за диагностика и лечение се прилагат?

Най-честият злокачествен бъбречен тумор е светлоклетъчният бъбречноклетъчен карцином. Туморът е силно преплетен с кръвоносни съдове, така че е добре подхранван и функционира много лесно като самостоятелна единица, а също на ранните етапи може да метастазира, тъй като туморните клетки навлизат директно в кръвния поток и се пренасят от него до отдалечени места, където се установяват и образуват метастатични огнища. Най-често се среща между 40 и 60 години, два пъти по-често при мъжете.

Други видове рак на бъбреците:

 • папиларен карцином;
 • хромофобен карцином;
 • туморът на Вилмс (нефробластом), характерен за децата, представлява само 1% от всички злокачествени бъбречни образувания.

Прояви на рака на бъбреците

Споменахме вече, че ракът на бъбреците е коварен с това, че не се проявява в ранните стадии и често се открива случайно.

Първоначалните симптоми включват кръв в урината и тъпа болка в лумбалната област. Но кръвта в урината се среща само в микроскопични количества, така че не се вижда с невъоръжено око, а болката в бедрата обикновено се появява в момента, в който туморът метастазира.

Анемията, която се проявява чрез бледност на конюнктивата на очите и лигавиците на устната кухина, често може да показва заболяването. Но такова състояние може да се установи с точност само след надлежно лабораторно изследване, информира МедКонсулт.бг.

Други симптоми включват осезаем тумор през коремната стена или в лумбалната област, значителна загуба на тегло (около 10 kg), липса на апетит или умора.

Понякога първият симптом е патологична фрактура, която настъпва без голямо въздействие. В такъв случай обаче често е признак, че туморът, които се е развил в бъбреците вече е метастазирал в костите.

Възможни други симптоми на рак на бъбреците са:

 • болка в засегнатия бъбрек;
 • при мъжете, разширени вени в скротума (варикоцеле);
 • нощни изпотявания; 
 • повишена телесна температура;
 • високо кръвно налягане;
 • високо ниво на калций в кръвта.

Необходимо е да се обърне внимание на всички тези симптоми и навреме да се потърси уролог.

Фактори, които допринасят за развитието на рак на бъбреците

Основните рискови фактори включват:

 • генетика;
 • тютюнопушене;
 • затлъстяване (ИТМ > 30 kg/m2);
 • недостатъчна физическа активност;
 • хипертония;
 • диабет.

Възможности за намаляване на опасността от поява на болестта

Ранният стадий на рак на бъбреците може да бъде открит чрез изследване на урината и филтрационната функция на бъбреците или дори чрез ултразвуково изследване на корема, особено при хора над 50 години. Но тъй като на този етап болестта е безсимптомна, подходяща профилактика е и намаляването на рисковите фактори.

Превантивен ефект имат здравословният начин на живот, приемът на достатъчно течности, отказът от тютюнопушенето и укрепването на имунната система. Силната имунна система в случай на диагностициран рак има положително въздействие дори по време на лечението и може да предотврати появата на метастази.

Поставяне на диагноза

Ракът на бъбрека се открива най-често при ултразвуково изследване. Въпреки това, рутинен тест на урината, разкриващ наличието на червени кръвни клетки, кръвен тест и повишено ниво на калций в кръвта или малко количество червени кръвни клетки също могат да сочат към проблема. Въпреки това, лекарят е възможно да открие нередности и чрез палпиране на корема.

Ако чрез ултразвук бъде открит тумор, лекарите ще препоръчат компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, които ще оценят степента на развитие, връзката на раковото образувание с околните органи и засягането на регионалните лимфни възли.

Впоследствие може да се направи и ангиография, която открива кръвоснабдяването на тумора или евентуално прорастване във венозното русло.

За да се определи степента на заболяването и стадия на рака, пациентът се подлага на допълнителни изследвания, рентгеново изследване на белите дробове, изследване на костите или компютърна томография на мозъка. Именно белите дробове, костите и мозъкът са най-податливи на възможни метастази, разбра MedConsult.bg.

Въз основа на резултатите от всички прегледи експертите ще препоръчат лечение.

Терапия при диагностициран рак 

Методът на лечение на тумора зависи от степента на заболяването, т.е. размера на рака и засягането на други структури, евентуално метастази. Следователно няма универсален метод на лечение, а екипът от лекари определя индивидуална терапевтична схема за всеки пациент.

Най-честият метод на лечение е операцията. Ако ракът бъде локализиран само в органа, лекарите пристъпват към отстраняване на бъбрека или част от него, в зависимост от размера на тумора. Те често премахват и околните лимфни възли.

Други възможности за лечение на рак на бъбреците:

 • лъчетерапия - при бъбречни тумори се използва за премахване на болката, когато костите са засегнати от тумора или за насочване към метастази, които поради размера си потискат околните тъкани и нарушават тяхната функция;
 • биологична терапия - понастоящем, въз основа на резултатите от клинични проучвания, прилагането на така наречената целенасочена биологична терапия или биологично лечение, което понякога се прилага в комбинация с имунотерапия, се превръща в основа на лечението на метастатични бъбречни тумори;
 • имунотерапия - този метод често се използва дори в момент на неуспех или непоносимост към биологично лечение. Това включва прилагането на алфа интерферон или интерлевкин 2, като и двата са естествени за организма, тъй като при определени обстоятелства се произвеждат сами. Целта му е да въздейства върху имунната система на човека и да стимулира нейната противотуморна активност;
 • хормонална терапия - прилага се само при малък брой пациенти с рак на бъбреците. В повечето случаи тази терапия се използва като поддържащо лечение.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.