fbpx

Ракът на яйчниците може да се прояви чрез подуване на корема

09 / 09 / 2022
Написана от

Женската репродуктивна система включва два яйчника, по един от всяка страна на матката. Всеки от тях е с размерите на бадем и произвежда яйцеклетки, както и хормоните естроген и прогестерон. При рак точно в тези органи започват да растат ракови клетки, които се размножават бързо и могат да нахлуят и унищожат здравата телесна тъкан. 

Причината за рак на яйчниците не е напълно ясна, но наследствеността играе голяма роля. Самият тумор обаче не се наследява, а повишената вероятност от заболяването. Причинява се от мутация в гените BRCA1 и BRCA2. Жените с тази мутация имат до тридесет пъти по-висок риск от развитието му, но също така и десет пъти по-висок риск от развитие на онкологично заболяване на гърдата. Ако имате семейна анамнеза за тези тумори при жена, говорете със специалист относно възможността за генетично изследване. 

Какви за предупредителните знаци за развитието на рак на яйчниците 

Най-често заболяването се проявява във възрастовата група между 55 и 75 години, но по-младите жени не правят изключение. Това е злокачествено заболяване, което, подобно на някои други видове тумори, дълго време не се проявява значително. Туморът, възникващ в пространството на коремната кухина, има място да расте относително дълго време, преди да започне физически да натиска с обема си околните тъкани и органи. Първоначалният симптом, който се описва от повечето жени, е увеличаване на обема на корема, разбра МедКонсулт.бг.

Други симптоми включват запек или проблеми с храненето, често уриниране, загуба на апетит, киселини и гадене. Не рядко се наблюдава и нарушение на менструалния цикъл. Ако имате подобни симптоми, не се колебайте да се свържете с вашия гинеколог.

Кои фактори се считат за рискови за рака на яйчниците

Факторите, които могат да увеличат риска от рак на яйчниците, включват:

 • възраст - опасността от онкологичното заболяване нараства с възрастта;
 • наследствени промени в гените;
 • фамилна анамнеза - ако имате кръвни роднини, които са били диагностицирани с рак на яйчниците, може да сте изложени на повишен риск от заболяването;
 • наднормено тегло или затлъстяване;
 • приемането на хормонална заместителна терапия за контролиране на признаците и симптомите на менопаузата;
 • ендометриоза;
 • възраст, когато е започнала и спряла менструацията - започването на менструация в ранна възраст или началото на менопаузата в по-късна възраст, или и двете, може да увеличи риска от рак на яйчниците;
 • ако жената никога не е била бременна, опасността нараства.

Превенция - операция, кърмене, прегледи

Въпреки напредъка на съвременната медицина все още няма превенция, която да намали риска от заболяването. Въпреки това, за жени с потвърдена мутация в гените BRCA1 или BRCA2 са възможни превантивни операции, които минимизират риска. Това е отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби, евентуално и на матката. 

Други възможности за превенция са :

 • бременността и кърменето означават по-малко цикли на овулация, което намалява вероятността от рак на яйчниците; 
 • прием на противозачатъчни хапчета в продължение на пет или повече години;.
 • раждане;
 • кърмене - някои проучвания показват, че при жените, които кърмят една година или повече, вероятността за развитието на онкологичното заболяване намалява.

Все пак винаги говорете с Вашия лекар за начините за намаляване на риска. Въпреки че тези неща могат да помогнат за намаляване на вероятността от рак на яйчниците, те не се препоръчват за всеки и всяко има своите рискове и ползи. Например, противозачатъчните хапчета могат да повишат възможността за развитие на рак на гърдата.

Какво е лечението

Ракът на яйчниците се лекува хирургично и с химиотерапия. Медицинските процедури претърпяха голямо развитие през последните години и често се комбинират с биологично лечение. Пробив в лечението са т. нар. PARP инхибитори, които могат да предотвратят връщането на заболяването или значително да забавят рецидива, научи MedConsult.bg.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.