fbpx

Рак на гърдата: 6 предупредителни знака, които не бива да пренебрегвате

15 / 10 / 2022
Написана от

Около пет хиляди жени се разболяват от рак на гърдата у нас всяка година. През началните си етапи болестта обикновено протича безболезнено, а сигналите, които е възможно да подсказват за развитието на раково образувание могат да бъдат различни – от чувствителна кожа до появата на незабележима бучка, включително в подмишницата, до секреция от зърното. Ето защо е важно сами да проверявате гърдите си - в идеалния случай винаги след менструация, когато тялото е изправено пред най-малката хормонална буря. 

Лекарите все още не са напълно наясно каква точно е причината за развитието на онкологичното заболяване, но вероятно е комбинация от фактори на околната среда, хранителни навици и генетика. Вече споменахме, че в ранния стадий ракът може изобщо да не се проявява, след което може да се прояви локално по много начини.

Прояви на рака на гърдата

Честите симптоми, които е възможно да се наблюдават са:

  • неправилна форма на зърното;
  • разлика в размера на двете гърди;
  • портокалова кожа;
  • секреция от зърното;
  • зачервяване на кожата и болка;
  • бучка и вдлъбнатина на гръдната тъкан.

Необичайна форма на зърното

Ракът в някои случаи може да причини сплескване или вдлъбнатина на зърното. Вижда се на пръв поглед или в контраст с другата гърда, чието зърно не се е променило и има “правилна” форма.

Всяка гърда е с различен размер

Някои жени имат асиметрични гърди, като леки вариации в размера и формата са нормални. Трябва да сте нащрек (и да отидете на лекар) в момента, в който едната постепенно започне да се увеличава и втвърдява.

Поява на портокалова кожа

Това, което знаем от други части на тялото, например от бедрата и дупето, може да се отнася и за засегнатата гръдна тъкан. Така наречената портокалова кожа се образува по гърдата в момента, когато туморните клетки изпълнят малките лимфни съдове.

Секреция от зърното

Ако от зърното излиза кръв или цветна течност, не чакайте да отмине от само себе си и отидете на лекар. Този симптом също сигнализира за рак, разбра МедКонсулт.бг.

Зачервяване на кожата и появата на болка

В много случаи се оказва, че зачервената и топла кожа е симптом на възпаление. Но може да е и рак. Същото важи и за видим и разширен венозен плексус, както и за болки в гърдите. Хормонална промяна, упражнения или напрегната работа може да са го причинили. Въпреки това, лекар отново трябва да изключи рак.

Бучка и вдлъбнатина на гръдната тъкан

Ако почувствате някаква бучка или твърда маса, това е ясен сигнал да посетите лекар. Само той може да определи дали става въпрос за доброкачествена киста или тумор с помощта на мамографско изследване (или ултразвук). Появата на вдлъбнатина в тъканта също може да бъде свързана с рака. Това също не е често срещано състояние – кожата на здравата гърда обикновено е отпусната и гладка.

Не се страхувайте от мамография

Добрата новина е, че този вид рак е лечимо онкологично заболяване. Но е важно да посетите лекар навреме, а най-подходящият момент е, когато все още не забелязвате никакви симптоми по тялото си. И най-малките злокачествени изменения могат да бъдат открити чрез бърз и безболезнен преглед с мамограф, споделя MedConsult.bg.

След 30 годишна възраст годишна възраст жените, чиито майки, лели или сестри са страдали от рак, трябва да се подлагат на редовни профилактични прегледи.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.