fbpx

Ревматология

Ревматологията е специализация на вътрешната медицина, която се занимава с диагностика, лечение и изследване на заболявания, при които има участие на ставите и прилежащите тъкани, като сухожилия, връзки и мускули. Тези заболявания са много разнообразни (над 100 различни вида) и включват системни възпалителни и автоимунни заболявания, проблеми с гръбначния стълб, болести, причинени от износване, метаболитни нарушения, като подагра, синдроми на дифузна болка - фибромиалгия.

Когато става дума за раздел ревматология, не става въпрос само за ставни проблеми. Болестите често включва участието на други органи, като белите дробове, очите или сърцето. Възпалителните ставни заболявания понякога се характеризират с много системно засягане, като част от автоимунно разстройство (когато имунната система атакува тялото, вместо да го предпазва).

В категория ревматология ще откриете много статии, които описват различните видове болести и какво е необходимо за лечение.

Ревматология и видове ставни заболявания

Разделянето на ставни заболявания се основава главно на основния патогенен механизъм, който причинява появата им. Според този принцип се разделят на три основни групи.

Първата група се нарича възпалителни заболявания, при които ставните симптоми се появяват вторично от активирането на автоимунни механизми, други възпалителни процеси или инфекции.

Втората група се характеризират с увреждане на целостта на хрущяла от възпалителни механизми.

Третата група се характеризира със симптоми, свързани с меките тъкани и мускулите, но без увреждане на структурата на ставата. Тази група се нарича неартикуларен ревматизъм или ревматизъм на меките тъкани.

MedConsult.bg споделя някои от най-разпространените видове:

 • анкилозиращ спондилит;
 • псориатичен артрит;
 • остеопорозата
 • подагра;
 • васкулит;
 • склеродерма;
 • лупус.

Основната причина за развитие на ревматологични проблеми е комбинация от наследствено предразположение, наред с фактора на околната среда. Различни проучвания са открили рискови фактори за околната среда, свързани с болести от раздел ревматология. От тези изследвания е възможно да се направят изводи за поведението на здравето, което може да намали риска. Това е особено важно за тези с известни генетични / наследствени фактори, които трябва да бъдат още по-внимателни към здравословния начин на живот и да избягват рисковите фактори:

 • Тютюнопушене - установява се като важен рисков фактор за ревматоиден артрит, който е най-често срещаният артрит.
 • Наднормено тегло / хипертония / диабет / метаболитен синдром - Установено е, че се свързва с подагра и заболявания като остеоартрит, причинени от ерозия на хрущяла (поради натиска, упражнен върху хрущяла и костите в
 • резултат на голямо телесно тегло).
 • Консумация на червено месо или вътрешни части - повишава нивото на киселинност в урината, а киселинната среда в организма, от своя страна, повишава риска от артрит.
 • Излагане на замърсяване на въздуха - например газове от автомобили.
 • Небезопасно излагане на слънце - това е рисков фактор за появата на лупус и влошаване на заболяването.
 • Прекомерното пиене на бира - е рисков фактор за пристъпи на подагра.

Предимства на ранната диагностика и лечение

По-голям шанс за ремисия. Пациент, който идва в болница за лечение на артрит в началото на заболяването, има 70-80% шанс да живее с болестта в състояние на ремисия.За разлика от това, пациентите, диагностицирани след години, намаляват шансовете за ремисия на болестта до само около 40%.

Намаляване на страничните ефекти на лекарствата - Лекарствата, дадени на тези, които са диагностицирани със заболяването в ранен етап, включват по-малко усложнения. За разлика от тях, по-модерните лекарства, дадени на тези, които са диагностицирани с болестта на по-късен етап, могат да потиснат имунната система на организма и да причинят допълнителни усложнения.

Добрата новина е, че с правилните лечения, които са достъпни днес, когато се прилагат в точното време - можете да живеете нормален живот с добро качество на живот.