fbpx

Кои фактори водят до развитие на подагра

25 / 03 / 2022
Написана от

Подаграта е заболяване, характеризиращо се с отлагане на уратни кристали в тъканите и органите в резултат на метаболитни нарушения и бъбречна функция, по-често при възрастните хора (при мъжете малко по-често, отколкото при жените).

Пиковата заболеваемост при мъжете настъпва на възраст 40-50 години, при жените - много по-късно (около 60 години), след намаляване на активността на женските полови хормони. Пикочната киселина се натрупва в тялото, в същото време нейното отделяне намалява, има повишаване на концентрацията на това вещество в кръвта, което се нарича хиперурикемия.

Въпреки това диагностицираната хиперурикемия не показва наличието на подагра, тъй като може да е съпътстващо състояние при други заболявания. Диагнозата "подагра" може да се постави при наличие на следните нарушения: натрупване на пикочна киселина, както и отлагане на нейните кристали в органи и тъкани, с развитие на остри пристъпи на възпаление и образуване на тофи около засегнати стави.

Споменаванията за подагра в различни документи се срещат в древността - в древен Египет и Гърция. По-специално, симптомите на заболяването са описани от древногръцкия лечител Хипократ още през 5 век пр.н.е. д. Смятало се, че подаграта е болест на крале, аристократи, богати и знатни хора, свързана с прекомерна консумация на мазни храни, месо и алкохол, което до известна степен е вярно.

Клинични симптоми на подагра

В началния етап е възможно да се установи наличието на заболяването само с лабораторна диагностика, тъй като през този период няма изразени симптоми. По-късно пациентите развиват подагрозен артрит, с поява на възли (тофи) на местата, където се отлагат уратни кристали. Наблюдават се следните симптоми на заболяването:

 • остри болки в ставите, със зачервяване и блясък на кожата над тях;
 • ограничаване на двигателните функции;
 • подуване на тъканите;
 • костни израстъци.

Най-често при подагра е поражението на ставата на големия пръст на крака, но могат да страдат всякакви други стави - пръсти на ръцете и краката, лакти. Характерна отличителна черта може също да бъде образуването на тофи в областта на ушите. Хиперурикемията води и до нарушена бъбречна функция, тъй като в тях се отлагат уратни соли, провокиращи нефропатия, нефрит и развитие на хронична бъбречна недостатъчност. Повече от 50% от пациентите с подагра страдат от уролитиаза с периодични пристъпи на бъбречна колика и пиелонефрит.

Фактори за развитие на заболяването

Подаграта се среща главно при възрастни хора. В млада възраст това заболяване се наблюдава много по-рядко и в повечето случаи се причинява от нарушен синтез на пикочна киселина.

Анализирайки честотата на подагра при възрастните хора, си струва да се подчертаят следните основни предразполагащи фактори:

 • артериална хипертония;
 • хиперлипидемия;
 • употребата на алкохолни напитки (особено бира, която съдържа голямо количество основни вещества, които насърчават образуването на уратни кристали - гуанозин и ксантин);
 • недохранване с използване на мазни храни, с високо съдържание на пуринови основи, съдържащи се в червеното месо и карантиите, кафе, чай, какао, шоколад, грах, леща, мазни риби;
 • бъбречна недостатъчност (намалено отделяне на пикочна киселина от тялото);
 • генетична предразположеност към заболяването;
 • противоракова терапия;
 • редовно физическо претоварване;
 • наличието на други патологии, водещи до увеличаване на синтеза на урати и / или намаляване на отделянето им от тялото (заболявания на кръвта, бъбречни заболявания, тумори и др.).

Лечението на подагрозен артрит е насочено към премахване на симптомите и повлияване на патогенетичния механизъм на заболяването.

Независимо от формата на заболяването (с нарушена обмяна на веществата, бъбречна функция или комбинирана), подаграта при възрастните хора е доста тежка. При пациенти, свързани с възрастта с подагра, е необходимо постоянно наблюдение и специални грижи, тъй като съществува риск от прогресиране на бъбречна недостатъчност и поява на тежки състояния, които застрашават живота на пациентите.

При откриване на заболяване (за първи път диагностицирано или в острия стадий), на пациентите се предписва стационарно лечение в специализирани отделения за седмица или две, в зависимост от тежестта на състоянието и стадия на заболяването, след това медикаментозно лечение се предписва у дома или в рехабилитационни центрове.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.