fbpx

Как се проявява подаграта и защо са опасни високите нива на пикочна киселина в кръвта

05 / 12 / 2022
Написана от

Остра болка в големия пръст на крака, появяваща се изведнъж през нощта или рано сутрин. Ето как може да изглежда първият сблъсък с подагра или възпалително ставно заболяване, причинено от високи нива на пикочна киселина в кръвта. Какво отключва подагрозния пристъп, какви симптоми съпътстват подаграта и какви мерки съпътстват нейното лечение?

Какво е подагра и каква е връзката й с хиперурикемията

Понятието хиперурикемия крие повишено ниво на пикочна киселина в кръвта, която се произвежда от метаболизма на някои хранителни компоненти. Пикочната киселина се намира доста често в кръвта и дори има своята функция на антиоксидант. Проблемът възниква, ако нивото й е повишено за дълго време. В този случай започва да се съхранява в тялото под формата на миниатюрни кристали. По правило тези кристали се образуват в ставите и сухожилията. Дразненето на околната тъкан, причинено от тези кристали, се проявява като възпаление. Така че това е принципът на образуването на подагра. Ако кристалите се отложат в бъбреците, могат да се образуват камъни в бъбреците.

Най-големият рисков фактор за развитието на подагра са именно повишените стойности на пикочна киселина. Нивото на пикочната киселина се влияе от начина на живот, свързано е с диетата и често се среща заедно със затлъстяване, захарен диабет тип 2, повишен холестерол или проблеми с кръвното налягане. Рискът от развитие на подагра нараства с възрастта, като засяга по-често мъжете. Понякога наследствеността също играе роля в развитието на болестта, в случай на предразположеност към появата на хиперурикемия, подаграта може да се появи на по-ранен етап от живота.

Как да разпознаем подаграта

Проявява се като силна болка в областта на ставите или сухожилията. Най-често засяга палеца на крака, но се среща и на други места, например на ръцете. Болката е свързана с подуване, мястото обикновено е зачервено, кожата е напрегната, а понякога симптомите са придружени от повишена температура. Въпреки това, лекарят трябва да потвърди диагнозата подагра, като докаже наличието на кристали на пикочната киселина и изключи други възможни причини за болката.

Нивото на пикочната киселина в кръвта има тенденция да се повишава много преди първия пристъп на подагра. След отшумяване на пристъпа трябва да продължи лечението на причината за появата му, за да не се повтори и за да не се увредят ставите. Причината за пристъп на подагра често е неспазване на диета, стрес, злоупотреба с алкохол или инфекция.

Какво може да повлияе на нивото на пикочната киселина в кръвта

Хиперурикемията възниква поради две причини. Приемът на хранителни вещества, от които се произвежда пикочната киселина, е твърде висок или по-малко пикочна киселина се отделя от бъбреците. Намалената бъбречна функция с недостатъчно отделяне на пикочна киселина може да бъде свързана подаграта. И тъй като бъбречните заболявания често са свързани с диабет тип 2 или хипертония, хиперурикемията често върви ръка за ръка с тях. По-рядка причина за бързо повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта може да бъде рак, разбра MedConsult.bg.

Болестта на кралете

Редовната консумация на месо и прекалено честата употреба на алкохол в миналото са били сред привилегиите на висшето общество и благородниците. Но храните, които са рискови за развитието на подагра, не са били толкова достъпни за обикновените хора и поради тази причина подаграта е била заболяване, което те рядко да развивали. Вероятно оттам идва и наименованието “болест на кралете”.

Как протича лечението на подагра

Лечението на болестта протича чрез прием на определени лекарства и промяна в начина на хранене. Лекарствата действат против болката, потискат възпалението и симптомите на подагрозен пристъп.

Като част от режимните мерки е необходимо да се спазва диета с ниско съдържание на пурини и да се избягват храни, които имат неблагоприятно влияние върху нивото на пикочната киселина. 

Какво може да се яде и кои храни трябва да се избягват при високо ниво на пикочна киселина в кръвта?

Диетичните предпазни мерки трябва да се спазват стриктно, особено по време на продължаващ подагрозен пристъп. Необходимо е да се обръща повече внимание на разнообразния състав на менюто, за да не липсват хранителни вещества. Затова нека да разгледаме храните, които са подходящи при повишено ниво на пикочна киселина в кръвта.

  • месо - месото е важен източник на протеини и микроелементи като желязо. Ако страдате от подагра, консумирайте само една малка порция на ден, като най-добре е това да е птиче месо, сьомга, риба тон или сладководна риба. Можете да включвате червено месо от време на време, за да разнообразите менюто в периода без симптоми, но максимум 90 г на ден. Подходящи начини за приготвяне на месото са варенето и на пара. Подложете се на диета без месо за ограничен период от време по време на пристъпи;
  • млечни продукти - млякото и ферментиралите млечни продукти са добро допълнение към менюто. Те помагат за допълване на протеини с ограничена консумация на месо. Препоръчително е да се избират варианти с по-ниско съдържание на мазнини. Ограничете само консумацията на отдавна узрели и плесенни сирена;
  • яйца - подобно на млечните продукти, яйцата, консумирани в умерени количества, са добро допълнение към диета, богата на протеини и други микроелементи;
  • бобовите растения - те са сред храните, чието количество трябва да се ограничи при хиперурикемия, особено когато става дума за грах или леща. Благодарение на високата си хранителна стойност, други бобови растения могат да бъдат включени в диетата в ограничена степен;
  • зеленчуци - трябва да консумирате на поне 3 порции зеленчуци на ден. Отлично допълнение към менюто са магданозът и целината, които имат леко диуретично действие. Внимавайте само за ревен, спанак, аспержи или брюкселско зеле, които не се считат за подходящи. Чесънът също може да причини проблеми по време на пристъпите на заболяването;
  • плодове - препоръчват се видове, богати на витамин С, както и консумацията на череши или вишни, които съдържат и някои хранителни добавки;
  • напитки - пътят за извеждане на пикочната киселина от тялото винаги минава основно през бъбреците. Следователно приемът на течности е от съществено значение за правилното й отделяне. Подходящи напитки са вода, плодови чайове и сокове. Билковите чайове с диуретичен ефект, съдържащи например коприва, листа от бреза или хибискус, ще бъдат много подходящи. Не забравяйте, че билките не са подходящи за продължителна употреба и трябва да се редуват. Що се отнася до алкохола, той е напълно забранен. Някои видове алкохол като бирата съдържат много високо количество пурини и следователно са напълно неподходящи.

Други препоръки 

Ядките, които са добър източник на растителни масла, могат да бъдат подходящо допълнение към вашата диета. Като цяло се препоръчва да се ограничат животинските мазнини и да се заменят с растителни. При ограничаване на животинските продукти също е препоръчително диетата да се допълва с витамин D3 и витамин B12 или колаген, който получаваме от животински източници. Омега-3 ненаситените мастни киселини, чийто основен източник са морските риби, също се препоръчват при подагра. Омега-3 киселините участват в много процеси в тялото и, наред с други неща, могат да допринесат за намаляване на възпалението, споделя МедКонсулт.бг.

Но не става дума само за диетата. Редовното движение също ще допринесе за здравето на вашите стави. По време на периоди без симптоми аеробните упражнения са най-подходящи. Но ако се притеснявате от това, кои упражнения са най-подходящи за вас, то тогава се посъветвайте със физиотерапевт.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.