fbpx

Може ли да забременеете след отстраняване на щитовидната жлеза

31 / 03 / 2022
Написана от

Ако планирате да забременеете, може би се чудите за влиянието на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е малък орган с форма на пеперуда, разположен в края на шията ви, който контролира повечето от системите на тялото ви, като храносмилателната ви система, репродуктивна система, може да повлияе на настроението ви и дори на менструалния ви цикъл. Ако заболяването на щитовидната жлеза е много сериозно, Вашият лекар може да препоръча отстраняване на щитовидната жлеза (тиреоидектомия). Възможно ли е тази интервенция да попречи за бъдеща възможност за бременност?

Премахването на щитовидната жлеза предотвратява ли бременност

Премахването на щитовидната жлеза не засяга опитите за бременност и със сигурност е възможно да забременеете, след като бъде премахната жлезата, но може да се сблъскате с някои предизвикателства поради вторичен хипотиреоидизъм след операция. Проучване установи, че жените с хипотиреоидизъм са по-малко склонни да забременеят и отнема повече време, за да заченат отколкото жените без това състояние. Трябва да се консултирате с лекар и да предприемете съответно лечение, защото хипотиреоидизмът може не само да доведе до проблеми с безплодието, но може да доведе и до ниско либидо, което също се превръща в проблем за двойки, желаещи да имат деца, споделя medconsult.bg.

Съвети за пациенти след премахване на щитовидната жлеза

Тези стъпки могат да помогнат на раната след отстраняване на щитовидната жлеза да заздравее бързо и лесно: 

 • Почивайте, когато се чувствате уморени. Достатъчният сън ще ви помогне да се възстановите. Когато си легнете, сложете две или три възглавници под главата си, за да я поддържате издигната.
 • Избягвайте тежка физическа активност и вдигане на тежести в продължение на три седмици след операцията или докато лекарят ви каже. 
 • Опитайте се да ходите всеки ден и ходете все повече. Ходенето подобрява притока на кръв и помага за предотвратяване на пневмония и запек.
 • Не изпъвайте шията си назад в продължение на две седмици след операцията. 
 • Попитайте Вашия лекар кога можете да шофирате отново.
 • Може да намокрите мястото и да подсушете разреза с леко потупване. Ако имате течение от раната, следвайте инструкциите за грижа на вашия лекар.
 • Започнете с напитки или течни храни, ако преглъщането е болезнено, след това опитайте меки храни като кисело мляко, консервирани или варени плодове и зеленчуци, бъркани яйца и картофено пюре. Избягвайте твърди или хрупкави храни като чипс или сурови зеленчуци, избягвайте портокалов сок, домати и други кисели храни, които могат да раздразнят гърлото.
 • Опитайте се да пиете гъсти течности, например като сок, ако кашляте веднага след пиене. 
 • Опитайте се да избягвате ситуации на продължителен запек и напрежение при изхождане. Хранете се с храни с високо съдържание на фибри всеки ден. Ако нямате движение на червата след два дни, попитайте Вашия лекар за прием на леко слабително. 
 • Посъветвайте се с вашия лекар кога можете да се върнете към лекарствата си. Той също така ще ви даде инструкции относно приема на нови лекарства. Ако приемате аспирин или друг разредител на кръвта, уверете се, че следвате точно инструкциите на вашия лекар.
 • Вземете болкоуспокояващи точно както е указано. 
 • Вашият лекар може да предпише калций, за да предотврати проблеми след операция поради ниско ниво на калций. Липсата на достатъчно калций може да причини симптоми като изтръпване около устата или в ръцете и краката. Вашият лекар може да е предписал антибиотици. Приемайте ги според указанията. Не спирайте да ги приемате само защото се чувствате по-добре. Трябва да вземете пълна доза антибиотици. 

Най-вероятно ще получите инструкции от специалист как да се грижите за раната си след отстраняване на щитовидната жлеза. Ако не получите инструкции, следвайте този общ съвет: След първите 24 до 48 часа измивайте зоната около раната с чиста вода два пъти на ден. Не използвайте водороден прекис или алкохол, тъй като това може да забави заздравяването.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.