fbpx

Лечение на хемороиди

Съществува едно неприятно заболяване, за което малко хора се чувстват комфортно да споделят Става дума за хемороидите. Страдащите могат да бъдат тинейджъри, бременни жени или възрастни хора, а оплакванията включват парене, болка, кървене и трудно изхождане до тоалетната. Ако дълго време игнорирате проблема, са възможни поява на усложнения и неприятни последици за здравето на човек. Затова е необходимо още при първите съмнения потърсете мнение на специалист.

 • Как да се отървем от болката?
 • Какво е лечението на хемороидите?
 • Кое е подходящо мехлеми, кремове или хапчета?

Разберете всичко това и още много по темата на Medconsult.bg.

Какво всъщност представляват хемороидите?

Хемороидните плексуси, които са спонгиозни съдови структури, са намират както вътре, така и извън ануса. В медицинските случаи се различават като външни и вътрешни хемороиди.

Кои фактори водят до появата им?

Развитието на заболяването се улеснява от фактори, които водят до прекомерно кръвоснабдяване на тазовите органи и нарушават изтичането на кръв от тази област:

 • липса на активност и обездвиженост;
 • прекомерна консумация на пикантна храна, алкохол;
 • вдигане на тежести;
 • запек.

Допълнителна роля може да играе вродена слабост на съединителната тъкан, в някои случаи разширени вени на краката или херния. В този случай болестта може да засегне както хора на възраст, така и при млади хора на 18 години или тийнейджъри.

Какви методи използват специалистите за лечение?

Днес проктолозите знаят как да лекуват хемороиди с консервативни или минимално инвазивни методи. Заболяването има 4 стадия, в първите три от тях се използват различни методи, а само в четвъртия - хирургическа интервенция.

Мехлемите и медикаментите могат да се използват само в първия етап на хемороиди, в други случаи те носят краткосрочен ефект.

Нехирургичен метод (минимално инвазивен) или хирургичен - за всеки конкретен случай това се определя от проктолога след консултация, диагностика на пациента и определяне в кой стадии е заболяването.

В медицинския център методът на превенция и минималното инвазивно лечение на хемороиди зависи от стадия на заболяването. На първите етапи от появата на заболяването се използват консервативни методи:

 • флеботропни лекарства;
 • кремове;
 • свещи;
 • мехлеми.

Колко етапа има заболяването?

Въпреки това минимално инвазивните процедури, например инфрачервената фотокоагулация или радиовълновият метод, ще бъдат по-ефективни в този случай.

На втория стадий на заболяването се провежда и най-ефективното лечение без операция, като се използват минимално инвазивни процедури, най-популярната от които е лигирането на латекс. Процедурата е следната: основите на възлите се изтеглят от специален латексен пръстен, в резултат на което възелът скоро умира и изпада. Използването на латекс лигиране е популярен начин и не изисква хирургична намеса. По този начин се провежда и цялостно минимално инвазивно лечение на хронични хемороиди без болка.

На третия етап отстраняването на възли без операция се извършва с помощта на комплекс от инвазивни процедури. Добре е пациентите да са наясно, че при някои случаи на този етап се налага възлите да се отстранят чрез оперативна намеса.

Лечението в четвъртия етап вече се изисква хирургическа интервенция. Така че основното - не отлагайте с посещение при проктолога! Напредналите стадии на заболяването не се лекуват с кремове или хапчета, а изискват намеса на хирург.