fbpx

Лечение на хемороиди чрез лигиране

10 / 11 / 2021
Написана от

Хемороидите са вид подути възли, които съдържат множество малки кръвоносни съдове, разположени в аналния канал (ануса), които помагат за извършването на естествения процес на дефекация.

Когато хемороидите загубят правилното си положение, обикновено в резултат на непрекъснато усилие по изхождане, те могат да причинят страдание, изразяващо се:

  • с кървене;
  • болка;
  • дискомфорт;
  • изпъкване на хемороидалната тъкан през ануса.

Как се лекуват болезнените хемориди?

Хемороидите се лигират чрез поставяне на малка гумена лента върху горната част на възела, като се използва устройство, предназначено за това. Операцията започва с преглед на ануса с помощта на устройство, наречено аноскоп (много пациенти трябва да са преминали този преглед преди това в клиниката). Когато лекуващият лекар открие хемороида, той поставя гумената лента отгоре.

Един или повече подутите възли могат да бъдат вързани при една и съща операция, според предпочитанията на лекуващия лекар, пациента и състоянието на явлението. Тъй като горната част на хемороида съдържа малко нерви, операцията обикновено не включва болка.

Гумената лента, поставена в основата на възела, причинява локална некроза на свързаната област. След няколко дни вързаното място пада и с него пада и ластика.

В областта, където е поставена гумената лента, постепенно се издърпва хемороида здраво в аналния канал и намалява притока на кръв вътре в него. В резултат на това се намалява кървенето и изпъкването на хемороидални възли през ануса.

Важно е да се отбележи, че процесът отнема време, а пълният ефект от лигирането може да се прояви само след няколко седмици.

През цялото това време е важно да внимавате за продължаване на консервативното лечение, прилагано от лекуващия лекар, което ще омекоти изпражненията, и включване на диета с високо съдържание на фибри.

Връзването на хемороидите не ги отстранява напълно и понякога е необходимо да се връзват няколко пъти или пациентът да се предложи операция, за да се подобри качеството на живот.

Възможни усложнения в резултат на лигиране на хемороиди

Лигирането е рутинна операция, извършвана от лекари (проктолог), специализирани в тази област. Операцията е доста безопасна и честотата на усложнения е ниска. Все пак рядко обаче се появяват усложнения.

Болезнени усещания са често срещани, защото след лигиране на хемороиди има лека болка на мястото и усещане за дискомфорт в продължение на няколко дни.

Ако е необходимо, могат да се приемат прости болкоуспокояващи като парацетамол. Не се препоръчва приемането на болкоуспокояващи, които съдържат аспирин или такива, които следят съсирването на кръвта.

Ако се появи силна болка, която не се повлиява от просто лечение, консултирайте се с лекуващия си лекар или отидете до спешното отделение.

Кървенето е често срещано, тъй като няколко дни след лигирането, докато вързаната област пада, има леко кървене. При масивно кървене, което причинява усещане за слабост и замайване, трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Ако приемате лекарства, които инхибират съсирването на кръвта, е необходимо да кажете на лекуващия лекар, преди да се подложите на интервенцията.

Инфекцията в ректалната област след манипулацията е изключително рядка. Въпреки това, ако температурата над 38 ° е придружена от силна болка и понякога затруднено уриниране, трябва да отидете в спешното отделение възможно най-скоро.

След лигирането на хемороидите е важно да бъдете наблюдавани от хирурга, за да се оцени ефективността на лечението.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.