fbpx

Бременност

Бременност

В съвременния свят бременността за една жена е не само радост, но и огромна работа за опазване на здравето й, както и за осигуряване на запазването на живота и нормалното развитие на детето. Освен това периодът на бременността и подготовка са важна и не винаги лесно решаваща задача. След раждането на рожбата, майката трябва да има достатъчно сили и здраве, за да храни и кърми бебето си. Правилната грижа ще помогне да се изпълнят всички тези важни задачи.

В MedConsult.bg можете да намерите разнообразни теми, свързани с един от най-важните периоди в живота на една жена.

Защо е важно да следите здравословното си сътояние

През 9-те месеца от хода на бременността не винаги отминават без неразположения и различни болезнени усещания, поради което през целия период е необходимо професионално наблюдение на състоянието на жената. Само специалист може да види признаци на патологични промени в тялото на жена или плода и да разработи система от мерки за стабилизиране на ситуацията, така че пациентката да запази бременността и да роди нормално здраво бебе. Това е от особено значение в случаите, когато бъдещата майка има сериозни хронични заболявания.

Управлението на бременността е план, разработен от лекар въз основа на преглед на жената, който взима под внимание всички лични и субективни характеристики на тялото й и осигурява мерки за коригиране на възможни усложнения. Програмата за гестация и подготовка за раждане включва провеждане на необходимите прегледи и процедури, периодични срещи с лекари по специализация (УНГ лекар и зъболекар и офталмолог) и основните лекари (гинеколог и терапевт), които наблюдават бъдещата майка и нейното бебе през целия период.
През последния триместър се изготвя медицинско заключение с препоръки относно начина на раждане (естествено или чрез цезарово сечение), проблеми със здравето на майката и очакваното състояние на детето.
Сериозният подход на жената към появата на дете включва няколко стъпки:

 • избора на институцията, в която ще бъде наблюдавана бременната жена;
 • запознаване с лекаря и изготвяне на индивидуална програма;

Какви са предимствата за бъдещите майки

 • Постоянно наблюдение от акушер-гинеколог;
 • Планирани прегледи от медицински специалисти;
 • Професионална лабораторна диагностика през 3 тримесечие на бременността;
 • Изготвяне на индивидуална програма за хранене;
 • Оперативна диагностика на здравословното състояние;
 • Способността за наблюдение от всеки период на бременност;
 • Издаване на медицински записи;
 • Следродилна грижа: преглед до 3 месеца след раждането (преглед от акушер-гинеколог, тазов ултразвуков преглед).

Защо се прави скрининг

Пренаталният скрининг е комплекс от изследвания, които са насочени, за да се идентифицират наследствени заболявания и аномалии на развитието на плода, които не могат да бъдат излекувани. След първия скрининг, в зависимост от резултатите от прегледа, лекарят може да препоръча аборт по медицински причини. Необходим е втори и трети скрининг, за да се следи развитието на бременността.
Пренаталният скрининг дава възможност да се разбере за аномалията на плода, да се реши дали двойката е в състояние да отгледа дете с отклонение и да се подготви за това. Проучването включва ултразвук и биохимичен кръвен тест - изследвания, които не могат да навредят на майката и плода.

Koга се правят 3-те скрининга

 • от 11 до 14 седмици - първият скрининг;
 • от 18 до 21 седмици - вторият скрининг;
 • от 30 до 34 седмици - третият скрининг.

В допълнение, за периода от шест седмици се извършва първото ултразвуково изследване, за да се потвърди наличието на плода в матката и да се изключи извънматочна бременност.

Първи скрининг

Първият ултразвук позволява да определите присъствието на плода в матката, броя на плодовете. Лекарят трябва да се увери, че плодът има всичките четири крайника и глава, а след това преброява пръстите и броя на фалангите на всеки пръст. По време на първия скрининг се измерват размерите на носната кост, които трябва да са повече от три милиметра.
Освен това, по време на първото изследване се определя нивото на плацентарните протеини в кръвта на плода: алфа-фетопротеин (AFP) и хорион гонадотропин на човека (hCG). С хромозомни аномалии нивото на тези протеини се променя, например, при синдром на Даун, hCG намалява, но AFP се повишава.
Въз основа на данните и резултатите от изследването специалистът изчислява рисковете. При високи стойности той може да препоръча хорионнa биопсия - операция, при която тъканите на хориона се вземат чрез пункция на предната коремна стена, които след това се изследват в лаборатория.

Втори скрининг

Вторият ултразвук е насочен към определяне на дефектите на вътрешните органи. Лекарят отново определя наличието на плода в матката, проверява крайниците, определя сърдечната дейност. След това проверява за наличие на мозък в черепната кухина, определя броя на лобовете, проходимостта на цереброспиналната течност. Изследва гръбначния стълб, преброявя броя на камерите на сърцето, определят наличието на стомаха, бъбреците и пикочния мехур.
След това се разглежда плацентата: определя се нейното местоположение и зрялост. В края на изследването се измерва количеството на околоплодната течност.
Биохимичният анализ при втория скрининг включва три хормона: AFP, hCG и свободен естриол. Понякога тя включва инхибин-В. Резултатите от изследването отново се анализират и се установява риска от определени генетични отклонения. При високи рискови стойности се предписват допълнителни изследвания: плацентоцентеза, кордоцентеза или биопсия на тъканите на плода.

Трети скрининг

Този скрининг установява доколко плодът е готов за раждане. Лекарят изследва вътрешните органи на плода и определя дали неговото развитие съответства на гестационния период.