fbpx

Кои витамини са важни преди и по време на бременността

20 / 09 / 2022
Написана от

Очакването на дете може да бъде изпълнено с радост за нов период от живота. Но понякога се появява стрес, когато бебето не се появи веднага. Във всеки случай бъдещата майка иска да бъде максимално добре подготвена за бременността си и да осигури най-доброто за своето бебе. Разбира се, това важи и за храненето. Известно е, че бременната жена се нуждае от повече витамини, минерали и други микроелементи. Кои са те и защо са важни ще разберете в статията на МедКонсулт.бг.

Витамини преди бременността

Още преди бъдещата майка да започне да вижда бременното си коремче, тялото й преминава през много промени. Дори бъдещото бебе вече е преминало ключови точки в развитието си в момента, в който жената едва разбира, че е бременна. Следователно тя трябва да се подготви за бременността предварително.

Причината, поради която се препоръчва набавянето на някои микронутриенти под формата на добавки още преди самата бременност, е фактът, че статистически погледнато имаме дефицит на някои минерали и витамини. В допълнение, бременността ще доведе до специфични изисквания за определени хранителни вещества.

Фолиевата киселина играе жизненоважна роля за здравословното развитие на бебето. Тя участва в правилното делене на клетките, следователно е важна за растежа на зародишните тъкани на ембриона от самото начало.

Ако планирате да увеличите семейството си, препоръчително е да приемате фолиева киселина в продължение на 3 месеца или поне 4 седмици, преди да започнете опити за бебе.

От минералите бъдещата майка ще се нуждае от желязо, йод, калций, магнезий, цинк или селен. Ето защо е препоръчително да се мисли за допълване на приема на калций и тези микроелементи още преди зачеването. 

Витамини и минерали по време на бременност 

По време на бременност изискванията за прием на определени витамини и минерали са много по-високи. Кои са те?

Фолиева киселина

Вече стана ясно, че фолиевата киселина трябва да започне да се приема още преди да забременеете. Но тя също така с право се нарежда на първо място сред витамините за бременни жени. Особено през 1-вия триместър, достатъчният прием на фолиева киселина е много важен за предотвратяване на вродени дефекти и за развитието на нервната система на бебето.

Фолиевата киселина може да се намери в листни зеленчуци, броколи, но също и в пълнозърнест хляб, мая, яйца или ядки.

Други витамини от група В

  • тиамин - участва в енергийния метаболизъм. Неговият дефицит може да бъде свързан с ниско тегло при раждане. Заедно с витамин B6 се използва при гадене при бременност. Източници на тиамин включват бобови растения или вътрешности;
  • рибофлавин - той допринася за здравето на кожата и образуването на червени кръвни клетки;
  • пиридоксин - участва в образуването на кръв и метаболизма на хранителните вещества и може да бъде набавен чрез консумацията на месо, мая, млечни продукти, ориз, картофи, ядки или овесени ядки;
  • цианокобаламин - участва в правилното делене на клетките и образуването на кръв. Източници са животински продукти като черен дроб, месо, яйца или мляко. Цианокобаламинът трябва да се допълва при майки вегани.

Витамин D е полезен както за жената, така и за бебето

Този витамин е важен за правилното развитие на костите. Неговият дефицит обаче се свързва и с гестационен диабет, отслабен имунитет или ниско тегло при раждане на детето. Богати източници са мазните риби или яйцата. Витамин D се произвежда и в кожата, когато е изложена на слънчева светлина.

Витамин С

Витамин С е важен за имунната система. Но не само това. Участва в процеса на кръвообразуване и изграждане на костна маса. Необходим е за образуването на колаген, следователно помага срещу появата на стрии. Също помага срещу умората и насърчава усвояването на желязото.

Източници са например цитрусовите плодове, чушките, картофите или зелето.

Калций

Калцият е важен градивен елемент за костите на бебето. Поради това бъдещите майки трябва да приемат достатъчно количество от този минерал. Източници на калций са млечните продукти, рибата, ядките или маковото семе.

Йод

За майката йодът е незаменим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза на бебето започва да се развива от 12-та седмица на бременността. Дефицитът на йод по време на бременност може да причини увреждане на мозъка.

Източници на йод са млечните продукти и морската риба. Бременната жена трябва да си позволява 2 порции морска риба на седмица и да включва млечни продукти в диетата си всеки ден. Яйцата или йодираната готварска сол също са източници на йод.

Желязо 

Нуждата от желязо се увеличава практически наполовина по време на бременност. Желязото е необходимо за образуването на кръв, която след това снабдява развиващия се плод с кислород.

Източници на желязо са червеното месо, зърнените храни, бобовите растения или сушените плодове. Оралният прием на желязо може да причини запек като неблагоприятен ефект, поради което използването му обикновено се ръководи от гинеколог. За правилното използване на желязото е необходим и микроелементът мед. 

Цинк 

Цинкът участва в много процеси, свързани с метаболизма и имунитета в организма. Съдържа се в месото, пълнозърнестите храни, бобовите растения, семената или ядките.

Магнезий

Магнезият участва в много процеси в тялото, било то функционирането на мускулите, имунитета или нервите. Важно е по време на бременност като превенция на прееклампсия или спазми, които могат да причинят преждевременни контракции. Употребата на магнезий при бременни жени се препоръчва от лекуващия лекар според моментните нужди на майката и етапа на бременността.

Можете да намерите магнезий в храни като банани, бобови растения, ядки, фурми или зърнени храни.

Селен

Микроелементът селен играе важна роля в организма като антиоксидант и също така допринася за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Бразилските орехи са богат източник на него, а също така се намира в месото, морските дарове или чесъна.

Омега 3 ненаситени мастни киселини

Ненаситените мастни киселини не са витамини или минерали. Въпреки това те са важни за развитието на мозъка при децата, включително неродените. Техен главен източник е морската риба, информира MedConsult.bg.

Холин

Друго хранително вещество, чиято нужда се увеличава по време на бременност, е холинът. Холинът е важен за развитието на нервната система. Той се произвежда частично в черния дроб, в храната се намира в млякото, яйцата и месото.

Витамини по време на кърмене 

9 месеца отлитат бързо и ако всичко е наред, новороденото ще започне да суче. Това означава, че практически за още 6 месеца бебето ще бъде напълно зависимо от приема на храна от майката. Затова майката трябва да продължи да се грижи за здравословно и разнообразно хранене. Що се отнася до витамините за подпомагане на лактацията, нуждите на жената и бебето са много сходни с тези по време на бременността. 

Някои витамини и минерали майката трябва да приема повече, отколкото по време на бременност. Препоръчително е да увеличите приема на витамин С и В12. Що се отнася до това как да се добави калций по време на кърмене, кърмещата майка трябва да консумира млечни продукти ежедневно. Различна ситуация възниква в случая с ретинола. Не се препоръчва добавянето му по време на бременност, но кърмещата майка трябва да получава достатъчно количество.

Кърменето и грижите за бебето поставят големи изисквания към тялото на майката. Често се появяват умора и стрес, някои жени изпитват влошаване на качеството на кожата и ноктите си и обикновено споменават и косопад след раждането. И през този период майката трябва да си набавя витамини, минерали и други необходими хранителни вещества от разнообразно меню, което може да допълва с хранителни добавки, предназначени за кърмачки.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.