fbpx

Някои от симптомите на остеопороза включват нощни крампи, ранно побеляване на косата и изгърбване

08 / 04 / 2022
Написана от

Остеопорозата е заболяване, в резултат на което в тялото настъпват деструктивни промени в костната тъкан с намаляване на нейната маса, водещи до повишена чупливост на костите, което е изключително опасно и заплашва със сериозни наранявания (фрактури) и инвалидизация. Процесът на промяна на структурата на костите на скелета възниква поради липса на калций в кръвта, чието попълване се извършва чрез измиването му от костната тъкан.

В по-голямата част от случаите остеопорозата засяга възрастните хора, по-често жените (70%), споделя Medconsult.

Масата на костната тъкан в млада възраст се увеличава и достига максимум до 25-годишна възраст, в рамките на 10-15 години, практически не се променя или намалява леко, след което започва да намалява по-активно (около 1-2% годишно) . При мъжете скелетът е много по-силен и здрав, отколкото при жените, това се дължи на наличието на голямо количество тестостерон. Скелетът на жените не е толкова мощен, освен това процесът на костна резорбция е с по-бързи темпове. Такива промени възникват главно след началото на менопаузата или в резултат на отстраняване на яйчниците, тъй като половите хормони влияят на този процес. Раждането има благоприятен ефект върху скелетната система на женското тяло - забавя процеса на намаляване на масата на гъбеста субстанция и в резултат на това намалява вероятността от фрактури.

Съществува и връзка между типа телосложение и предразположеността към остеопороза: среща се по-често при високи и слаби хора.

С увеличаване на възрастта, интензивността на процеса на загуба на гъбеста субстанция непрекъснато напредва и до 70-годишна възраст може да достигне 40% (средно при мъжете на тази възраст - около 19-20% , а при жените - около 32%).

Причини за остеопороза

Редица фактори могат да допринесат за развитието на заболяването както при жените, така и при по-възрастните мъже: генетична предразположеност, минали заболявания (особено хронични), усложнения след операция, лоши навици (алкохол и тютюнопушене), странични ефекти от приемани лекарства, неправилно хранене или недохранване, заседнал начин на живот. В същото време има първична остеопороза (ювенилна, идиопатична, постменопаузална, сенилна) и вторична (в резултат на заболявания на щитовидната жлеза, черния дроб, бъбреците, захарен диабет и много други заболявания и патологии, или поради прием на определени лекарства) . При възрастните хора са налице както първични, така и вторични причини за остеопороза.

Симптоми на остеопороза

Това заболяване, за съжаление, се отнася до асимптоматични заболявания, които не винаги могат да бъдат определени навреме. Много често проявите на това заболяване се бъркат с други нарушения. Например пациентите с остеопороза често се оплакват от болки в гърба (главно в лопатките или в лумбалната област), но симптомите на заболяването се бъркат с ишиас или остеохондроза, а истинските причини се изясняват едва след фрактури. Най-уязвими са костите на гръбначния стълб, рамото, шийката на бедрената кост. Тревожните косвени симптоми на остеопороза включват и нощни крампи на краката, прегърбване на възрастните хора (гърбица), ранно побеляване на косата, чупливи нокти. Но е невъзможно да се потвърди или отрече фактът на наличието на болестта само въз основа на симптомите. Това изисква сериозна медицинска диагноза на заболяването.

Специалистите провеждат първичен преглед и при необходимост предписват прегледи на пациенти със симптоми на остеопороза. Най-често срещаният метод за ранно откриване на заболяването е рентгенова снимка на гръдните прешлени, която ви позволява да определите намаляването на костната плътност в най-уязвимото място. В този участък на гръбначния стълб структурните промени най-често започват по-рано, отколкото в други участъци, поради което заболяването може да бъде открито по-рано, информира медконсулт.

Използват се и други методи на изследване (компютърна или магнитно-резонансна томография, ултразвук), чиято приложимост зависи от много фактори и се избира от лекуващия лекар на медицинския център.

Лечение на остеопороза при възрастни хора

Лечението на това трудно и опасно заболяване се състои в забавяне на процеса на структурно увреждане на костната тъкан, спиране на намаляването на костната маса, с нормализиране на метаболитните процеси на костите и намаляване на риска от фрактури.

Усилията на лекарите са насочени към подобряване на общото състояние и качеството на живот на пациентите, възстановяване на двигателната активност и работоспособността, което се постига чрез комплексни мерки:

 • лечение с фармакологични препарати;
 • облекчаване на болката с лекарства (по време на остри периоди);
 • балансирана диета;
 • редовна тренировъчна терапия;
 • прием на мускулни релаксанти;
 • използването на специални корсети;
 • масаж (3 месеца след началото на приема на лекарствата).

Профилактика на остеопороза

Рехабилитационните центрове извършват профилактика на остеопороза, насочена към идентифициране и елиминиране на предразполагащите фактори за заболяването, както и диагностика с цел ранно започване на лечението и предотвратяване на фрактури.

 Превенцията включва следните дейности:

 • ограничаване на натоварването на скелетната система (загуба на тегло, ограничаване на вдигането на тежести - не повече от 3 кг);
 • специална храна, с изключение на пушени и консервирани храни, кафе, шоколад;
 • прием на витамини и хранителни добавки;
 • ежедневно изпълнение на набор от упражнения, предназначени за конкретна засегната област от скелетната система;
 • мерки за предотвратяване на наранявания при възрастните хора.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.