fbpx

Как да се грижим за сърцето си

25 / 10 / 2022
Написана от

Сърдечната недостатъчност засяга годишно над 150 000 българи, а тези числа са много тревожни. Но статистиката може да се промени, ако хората започнат повече да се грижат за сърцето си и редовно да се подлагат на профилактични прегледи. Какво трябва да избягвате, за да поддържате сърцето си в добро състояние? 

Седенето дълго време не е добре за сърцето

Американско проучване показа нещо страшно, поне за тези, които седят в офиса по цял ден. Според него хората, които седят по пет и повече часа на ден, имат двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност. Разбира се, често не е възможно да смените работата си с нещо, което ще ви направи по-активни. Но можете да намалите риска, например като ставате от стола на всеки час и прекарвате пет минути в разходка. Това е напълно достатъчно, за да бъдат артериите ни здрави и гъвкави, а кръвта да се движи безпроблемно по тях. Дори и извън работа е добре да останете активни. Твърде малкото движение увеличава риска от хипертония, наддаване на тегло и възможен инсулт – фактори, които явно влияят негативно на сърцето ни, споделя MedConsult.bg.

Честото пиене на алкохол може да предизвика проблеми със сърцето

Можете да изпивате по чаша вино от време на време, но колкото по-рядко и по-малки количества от спиртните напитки приемате, толкова повече ще защитите сърцето си. Това важи особено за твърдия алкохол. От друга страна, има привърженици на факта, че 100 мл вино на ден, напротив, помагат за дълъг живот. Ако избягвате другите рискове, може да се наслаждавате на тази напитка един или два пъти в седмицата.

Стресът е един от главните виновници за появата на сърдечни проблеми

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но все пак трябва да се опитваме да избягваме стреса. По време на стрес в тялото се отделя адреналин, който временно се отразява на функционирането на тялото - ускорява сърдечната честота и кръвното налягане. След известно време може да предизвика увреждане на кръвоносните съдове в сърцето, а това увеличава риска не само от инфаркт, но и от инсулт. Ако сте наясно, че често изпадате в стресови ситуации, опитайте се поне да минимизирате последствията. Ако споделяте проблемите си с хората около вас ще се успокоите по-бързо, а също ще получите подкрепата и помощта, от които имате нужда. Редовното спортуване би ви помогне да освободите психическото напрежение. Научете се да планирате дните си. Ако планирате всички дейности предварително, ще можете по-добре да предотвратите стреса и проблемите, свързани с него.

Прекомерната консумация на сол ще навреди на сърцето

Това е така, защото съдържа натрий, който повишава стойностите на кръвното налягане и е един от рисковите фактори за развитието на проблеми със сърцето. Проблемът всъщност не се състои в това, че добавяме прекалено много сол към храната, а по-скоро в скритата сол, която често консумираме без да осъзнаваме. Така че избягвайте консумацията на преработени храни, включително:

  • консервирани зеленчуци, супи, сосове;
  • замразени храни; 
  • бързи храни; 
  • солени закуски. 

Според СЗО трябва да приемаме максимум два грама натрий на ден, което е приблизително пет грама сол на ден. Една чаена лъжичка се равнява приблизително на осем грама.

Сърдечната недостатъчно може да бъде предизвикана от редовна липса на сън

Представете си, че сърцето ви е машина, която работи без прекъсване в продължение на няколко десетилетия. Следователно сърдечно-съдовата ви система също се нуждае от почивка, а това се случва докато спите, по време на първата фаза. След това вашето кръвно налягане и сърдечната честота леко се повишават, в зависимост от това какво чувствате, преди да се понижат отново по време на фазите REM. Всички тези промени през нощта поддържат здравето на вашето сърце и кръвоносни съдове. Дългосрочната липса на сън води до високи нива на кортизол и адреналин дори по време на фазата на почивка, което има същия ефект, както ако сте били под стрес за дълго време. Следователно идеалното време за сън е 7 до 8 часа на нощ.

Как да защитим сърцето си

Ако искате да запазите сърцето си здраво, трябва да обърнете внимание и на профилактиката. Но освен какво да избягвате, важно е да направите и нещо допълнително. Диетата ще направи много. Трябва да включвате плодове и зеленчуци в менюто си всеки ден и да избягвате високия прием на нездравословни мазнини. Заменете ги със здравословни, ненаситени, които са полезни за вашето здраве. Следете теглото си, тъй като при хората със затлъстяване опасността от развитие на сърдечно - съдови заболявание е по-висока. Те са изложени на по-голям риск от хипертония, повишаване на холестерола и инфаркт. И не на последно място, трябва е да се отървете от зависимостта от тютюнопушенето, което запушва кръвоносните съдове, информира МедКонсулт.бг.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.